Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

De koopkracht van pensioen
Zakelijk Blog Pensioen Zakelijk Inzicht in de koopkracht van pensioen

Inzicht in de koopkracht van pensioen

14-06-2019

Vanaf 30 september 2019 moeten werknemers inzicht krijgen in de koopkracht van hun pensioen. Met koopkracht bedoelen we: hoeveel het pensioen waard is. Dit is niet hetzelfde als het aantal euro’s dat een werknemer later op zijn rekening ontvangt. Dat duidelijk maken, is een grote uitdaging. Wat het nog uitdagender maakt, is dat we niet één, maar drie mogelijke waardes van het pensioen laten zien.

Betekenis van meezitten en tegenzitten

We laten werknemers zien wat de waarde is van zijn of haar pensioen in drie situaties: als het tegenzit, als het meezit én als alles gaat zoals verwacht. Van tegenzitten is sprake als de prijzen in Nederland hard stijgen én de indexatieregeling of beleggingsstrategie dat niet kan bijhouden. Van meezitten is sprake als prijzen over een langere periode gelijk blijven, het pensioen tegelijkertijd wordt geïndexeerd of als de beleggingen goed renderen. Als alles gaat zoals verwacht, komt de waarde van het pensioen ergens halverwege meezitten en tegenzitten uit. De kans dat dit gebeurt, is groot. Er is namelijk een sterke samenhang tussen inflatie, indexatie en beleggingsresultaten. Wat de waarde van het pensioen straks is, hangt dus niet óf van het een óf van het ander af. Er is altijd meer aan de hand. Aan ons allen de taak ervoor te zorgen dat de deelnemer dat snapt.

Een moeilijke boodschap, maar ook een belangrijke

Het begrijpelijk communiceren van koopkrachtscenario’s is een flinke uitdaging omdat mensen in de basis denken in euro’s van nu. Toch is het belangrijk dat zij een realistische inschatting van hun toekomstige pensioenresultaat kunnen maken waarbij ook de koopkracht wordt meegenomen. Dit helpt hen bij het maken van een realistische financiële planning. En dát is ook de missie van Aegon: klanten in staat om zelf bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst.

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.