Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Het pensioen in eigen beheer verdwijnt. Wat nu?

08-03-2017

Staatssecretaris Wiebes heeft afgelopen Prinsjesdag een wetsvoorstel ingediend over het pensioen in eigen beheer. De Tweede Kamer moet zich er nog over buigen, maar de plannen zijn zo ingrijpend dat we de belangrijkste voorgestelde veranderingen alvast voor je op een rijtje zetten. Ben je DGA van een BV? Dan is actie nodig!

Het einde is in zicht voor het pensioen in eigen beheer

Als DGA kun je pensioen opbouwen bij je eigen BV. We spreken dan van Pensioen in Eigen Beheer (PEB). Per 1 januari 2017 wil de staatssecretaris het PEB gaan afschaffen. Het PEB kent namelijk een aantal knelpunten. Er is een groot verschil tussen de fiscale- en commerciële waarde. Daardoor zijn er onder meer beperkingen bij het uitkeren van dividend of in het geval van een echtscheiding.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kun je vanaf 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Je wordt dan verplicht het PEB stop te zetten. Dat kan via een besluit in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de BV. Voor het reeds opgebouwde pensioen wil de staatssecretaris een overgangsregeling treffen. Deze regeling biedt de DGA drie opties.

Optie 1: Je pensioen afkopen

Je kunt ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen af te kopen. Dat betekent wel dat je over de fiscale waarde van het opgebouwde pensioen inkomstenbelasting moet betalen. Hierop is tijdens de overgangsregeling een korting van toepassing, die alleen geldt voor het pensioen dat eind 2015 in eigen beheer was. De korting is afhankelijk van het jaar waarin je het pensioen afkoopt. 

Afkoop in het jaarKorting IBBelaste waarde
201734,5%65,5%
201825,0%75,0%
201919,5%80,5%
2020e.v.100,0%

Optie 2: Je pensioen omzetten

Een andere mogelijkheid is het omzetten van je pensioen in een oudedagsvoorziening bij de BV. Ook deze omzetting gaat tegen de fiscale waarde. Jouw BV kan hiermee een lijfrente voor je kopen bij een verzekeraar of een bank. Deze lijfrente is dan je pensioen. Maar je kunt ook kiezen voor een uitkering in termijnen van je eigen BV.

Optie 3: Je pensioen premievrij maken

Doe je niets? Dan blijft het pensioen in eigen beheer gewoon bestaan. Vanaf 1 januari 2017 mag je hiervoor niet meer reserveren bij de BV. Jouw pensioen groeit dus niet verder. Bovendien blijven de eerder genoemde knelpunten van toepassing.

De keuze is niet eenvoudig

De keuze tussen afkopen, omzetten of niets doen is niet eenvoudig. Wat is nu het handigst? Naast de fiscale- en financiële gevolgen, speelt ook je persoonlijke voorkeur een rol. Daar komt bij dat ook je fiscale partner het eens moet zijn met je keuze. Bij afkoop of omzetting heeft je partner namelijk geen recht meer op een deel van het pensioen. 

Je adviseur kan je helpen

Pensioen is en blijft een moeilijk onderwerp. De nieuwe maatregelen maken het er niet eenvoudiger op. Je pensioenadviseur kan je uitleggen hoe het zit met jouw geld voor later. Samen bekijk je dan welke alternatieven er zijn en welke oplossing het beste bij jou past. Wacht hier niet te lang mee, want de overgangsregeling is beperkt geldig.

Paul Lavrijssen
Paul Lavrijssen,
Adviseur Aegon-Adfis
Paul Lavrijssen is adviseur van Aegon-Adfis en expert op het gebied van het pensioen voor de DGA en het maken van pensioenberekeningen.