Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Is een broodfonds iets voor jou als ondernemer of zzp'er?

Broodfonds ondernemer
Zakelijk Inkomensverzekeringen Arbeidsongeschiktheidsverzekering Is een broodfonds iets voor jou als ondernemer of zzp'er? nieuw

Sommige zelfstandig ondernemers kiezen liever voor een broodfonds dan voor een AOV. Of ze gaan voor een broodfonds én een AOV. Wat is zo’n broodfonds precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je hier.

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds is geen verzekering, maar een vereniging van 20 tot 50 zelfstandig ondernemers. Zij spreken af om elkaar financieel te helpen bij arbeidsongeschiktheid. Elke maand sparen ze voor het broodfonds. Ieder op hun eigen broodfondsrekening. En als een van de deelnemers ziek wordt, schenkt de rest hem of haar geld. Genoeg om maximaal twee jaar van te leven. Zo vormen de deelnemers van een broodfonds samen een vangnet.

Broodfondsen steunen elkaar

Twee jaar schenkingen tijdens arbeidsongeschiktheid is best lang. Voor beginnende broodfondsen die geconfronteerd worden met meerdere zieke deelnemers kan dit lastig zijn. Er is dan te weinig tijd geweest om een buffer op te bouwen. Daarom is er de broodfondsalliantie als extra vangnet gekomen. Kan een broodfonds zijn arbeidsongeschikten tijdelijk geen volledige schenking doen? Dan steunen andere broodfondsen dat broodfonds vanuit de broodfondsalliantie.

Wat kost een broodfonds?

Deelnemers bepalen zelf hoeveel geld ze maandelijks inleggen. Hoe hoger de inleg, hoe hoger het bedrag dat ze krijgen bij ziekte. Daarnaast betaalt iedereen € 12,50 per maand aan de vereniging. Daarvan worden verenigingskosten, bankkosten en administratiekosten betaald. Ook zijn er eenmalige inschrijfkosten van € 225,-.

Maar hoe zit het dan met de belasting?

Het geld dat je voor een broodfonds spaart is geen premie maar spaargeld. Dus heb je meer dan € 30.846,- (bedrag 2020) aan spaargeld? Dan moet je over het bedrag daarboven belasting betalen. Per jaar mag je maximaal € 2.208,- (bedrag 2020) belastingvrij schenken aan een ander. Deze schenkingen mag je niet van de belasting aftrekken. Een AOV-premie wel. Ontvang je schenkingen? Dan hoef je daar geen inkomstenbelasting over te betalen. Schenkingen zijn namelijk geen inkomsten. Over een AOV-uitkering betaal je wel inkomstenbelasting.

De voorwaarden van een broodfonds

Je kunt niet zomaar lid worden van een broodfonds. Daar zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo kun je alleen lid worden als een van de andere deelnemers je kent en introduceert. Dat is erg belangrijk bij een broodfonds. Zo is de kans op misbruik kleiner. Verder moet je langer dan een jaar zelfstandig ondernemer zijn. Je moet ook elke maand gemiddeld € 750,- nettowinst maken. En je mag bij je aanmelding natuurlijk niet arbeidsongeschikt zijn.

Broodfonds en AOV: een mooie combinatie

Deelnemers van een broodfonds die arbeidsongeschikt raken, krijgen na twee jaar geen schenkingen meer. De kans dat iemand langer dan twee jaar ziek is, is klein. Maar als dat wel gebeurt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Want de zieke deelnemer heeft na twee jaar helemaal geen inkomsten meer. Dit kun je opvangen met een AOV. Kies je voor een AOV met een wachttijd van twee jaar, dan is je premie een stuk lager. Raak je arbeidsongeschikt? Dan betaalt het broodfonds de eerste twee jaar. Daarna neemt de AOV het over.

De voordelen en nadelen van een broodfonds

Voordelen van een broodfonds

 • Een broodfonds is kleinschalig en overzichtelijk.
 • De kosten van een broodfonds zijn laag.
 • Je betaalt geen belasting over de schenkingen die je krijgt.
 • De maandelijkse inleg is niet afhankelijk van je leeftijd of beroep.
 • Stap je uit het broodfonds? Dan kun je je saldo gewoon meenemen.

 

Nadelen van een broodfonds

 • Het broodfonds keert pas uit na 1 maand ziekte. Die eerste maand heb je dus geen inkomsten.
 • Je krijgt maximaal 2 jaar schenkingen. Ben je langer ziek? Dan heb je geen inkomsten meer.
 • De schenkingen die je doet mag je niet van de belasting aftrekken.
 • Het geld op je broodfondsrekening telt mee als spaargeld. Heb je veel spaargeld? Dan betaal je daar belasting over.
 • Bij een AOV krijg je persoonlijke begeleiding bij je terugkeer naar de werkvloer. Bij een broodfonds niet.
 • Draai je minder dan € 750,- winst per maand? Of ben je korter dan een jaar zelfstandig ondernemer? Dan kun je niet meedoen met een broodfonds.
 • Ken je niemand bij een broodfonds? Dan kun je niet zomaar lid worden.

Meer weten?

Lijkt het je iets, zo’n broodfonds? Ga voor uitgebreide informatie naar www.broodfonds.nl. Of bekijk of een combinatie met onze arbeidsongeschiktheidsverzekering iets voor jou is.

adviesgesprek

Weet je genoeg? Vraag een adviesgesprek aan

Een AOV is behoorlijk ingewikkeld. Er zijn zóveel knoppen waar je aan kunt draaien. Wij geloven dat een adviseur je hier het beste bij kan helpen. Zo zet je samen je ideale AOV in elkaar. Eentje die precies past bij wie je bent en wat je doet.

Maak een afspraak