Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Is een schenkkring/broodfonds iets voor mij?

Sommige zelfstandig ondernemers kiezen liever voor een schenkkring, waaronder een broodfonds, dan voor een AOV. Of ze gaan voor een schenkkring/broodfonds én een AOV. Wat is zo’n schenkkring / broodfonds precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je hier.

Image
Is een broodfonds iets voor mij of moet ik kiezen voor een AOV?

Wat is een schenkkring, zoals een broodfonds?

Een broodfonds is geen verzekering, maar een vereniging van 20 tot 50 zelfstandig ondernemers. Zij spreken af om elkaar financieel te helpen bij arbeidsongeschiktheid. Elke maand sparen ze voor het broodfonds. Ieder op hun eigen broodfondsrekening. En als een van de deelnemers ziek wordt, schenkt de rest hem of haar geld. Genoeg om maximaal twee jaar van te leven. Zo vormen de deelnemers van een broodfonds samen een vangnet. Er zijn ook schenkkringen die werken met meer ondernemers en op commerciële basis. Dit heet dan geen broodfonds, maar het principe blijft echter gelijk. Als ondernemer spaar je op een rekening en wordt een mede-ondernemer ziek, dan draagt iedereen zijn steentje bij.

Broodfondsen steunen elkaar

Twee jaar schenkingen tijdens arbeidsongeschiktheid is best lang. Voor beginnende broodfondsen die geconfronteerd worden met meerdere zieke deelnemers kan dit lastig zijn. Er is dan te weinig tijd geweest om een buffer op te bouwen. Daarom is er de broodfondsalliantie als extra vangnet gekomen. Kan een broodfonds zijn arbeidsongeschikten tijdelijk geen volledige schenking doen? Dan steunen andere broodfondsen dat broodfonds vanuit de broodfondsalliantie.

Wat kost een broodfonds/schenkkring?

Deelnemers bepalen zelf hoeveel geld ze maandelijks inleggen. Hoe hoger de inleg, hoe hoger het bedrag dat ze krijgen bij ziekte. Daarnaast betaalt iedereen een vast bedrag per maand aan de vereniging. Daarvan worden verenigingskosten, bankkosten en administratiekosten betaald. Ook zijn er eenmalige inschrijfkosten.

Maar hoe zit het dan met de belasting?

Het geld dat je voor een broodfonds spaart is geen premie maar spaargeld. Dus heb je meer dan € 50.650,- (bedrag 2022) aan spaargeld? Dan moet je over het bedrag daarboven belasting betalen. Per jaar mag je maximaal € 2.274,- (bedrag 2022) belastingvrij schenken aan een ander. Deze schenkingen mag je niet van de belasting aftrekken. Een AOV-premie wel. Ontvang je schenkingen? Dan hoef je daar geen inkomstenbelasting over te betalen. Schenkingen zijn namelijk geen inkomsten. Over een AOV-uitkering betaal je wel inkomstenbelasting.

Broodfonds/schenkkring en AOV: een mooie combinatie

Deelnemers van een broodfonds/schenkkring die arbeidsongeschikt raken, krijgen na twee jaar geen schenkingen meer. De kans dat iemand langer dan twee jaar ziek is, is klein. Maar als dat wel gebeurt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Want de zieke deelnemer heeft na twee jaar helemaal geen inkomsten meer. Dit kun je opvangen met een AOV. Kies je voor een AOV met een wachttijd van twee jaar, dan is je premie een stuk lager. Raak je arbeidsongeschikt? Dan betaalt het broodfonds de eerste twee jaar. Daarna neemt de AOV het over.

De voordelen
 • Een broodfonds is kleinschalig en overzichtelijk.
 • De kosten van een broodfonds zijn laag.
 • Je betaalt geen belasting over de schenkingen die je krijgt.
 • De maandelijkse inleg is niet afhankelijk van je leeftijd of beroep.
 • Stap je uit het broodfonds? Dan kun je je saldo gewoon meenemen.
De nadelen
 • Je krijgt maximaal 2 jaar schenkingen. Ben je langer ziek? Dan heb je geen inkomsten meer.
 • De schenkingen die je doet, mag je niet van de belasting aftrekken.
 • Het geld op je broodfondsrekening telt mee als spaargeld. Heb je veel spaargeld? Dan betaal je daar belasting over.
 • Bij een broodfonds krijg je geen persoonlijke begeleiding bij terugkeer naar de werkvloer.
 • Heb je minder dan € 750,- winst per maand? Of ben je korter dan een jaar ZZP'er? Dan kun je niet meedoen met een broodfonds.
 • Ken je niemand bij een broodfonds? Dan kun je niet zomaar lid worden.

Meer weten?

Lijkt het je iets, zo’n schenkkring/broodfonds? Bespreek met je adviseur de voor-en nadelen en welke schenkkring/broodfonds bij jou past. Of bekijk of een combinatie met onze arbeidsongeschiktheidsverzekering iets voor jou is. En ben je nu arbeidsongeschikt en heb je een AOV van Aegon, meld je dan direct arbeidsongeschikt