Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Is een broodfonds iets voor u als ondernemer of zzp'er?

Broodfonds ondernemer
Zakelijk Inkomensverzekeringen Arbeidsongeschiktheidsverzekering Is een broodfonds iets voor u als ondernemer of zzp'er? nieuw

Zelfstandig ondernemers hebben vaak geen AOV

Bent u zelfstandig ondernemer? En heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Grote kans van niet. Veel zelfstandig ondernemers sluiten geen AOV af. Daar hebben ze allemaal hun eigen reden voor: te duur, niet nodig, nog niet aan toegekomen… En sommige zelfstandig ondernemers kiezen liever voor een broodfonds dan voor een AOV. Wat is zo’n broodfonds precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leest u hier.

Wat is een broodfonds?

Een broodfonds is geen verzekering, maar een vereniging van 20 tot 50 zelfstandig ondernemers. Zij spreken af om elkaar financieel te helpen bij arbeidsongeschiktheid. Elke maand sparen ze voor het broodfonds. Ieder op hun eigen broodfondsrekening. En als een van de deelnemers ziek wordt, schenkt de rest hem of haar geld. Genoeg om maximaal twee jaar van te leven. Zo vormen de deelnemers van een broodfonds samen een vangnet.

Broodfondsen steunen elkaar

Twee jaar schenkingen tijdens arbeidsongeschiktheid is best lang. Voor beginnende broodfondsen die geconfronteerd worden met meerdere zieke deelnemers kan dit lastig zijn. Er is dan te weinig tijd geweest om een buffer op te bouwen. Daarom is er de broodfondsalliantie als extra vangnet gekomen. Kan een broodfonds haar arbeidsongeschikte(n) tijdelijk geen volledige schenking doen? Dan steunen andere broodfondsen dat broodfonds vanuit de broodfondsalliantie.

Wat kost een broodfonds?

Deelnemers bepalen zelf hoeveel geld ze maandelijks inleggen. Hoe hoger de inleg, hoe hoger het bedrag dat ze krijgen bij ziekte. Daarnaast betaalt iedereen € 12,50 per maand aan de vereniging. Daarvan worden verenigingskosten, bankkosten en administratiekosten betaald. Ook zijn er eenmalige inschrijfkosten van € 225,-.

Maar hoe zit het dan met de belasting?

Het geld dat u voor een broodfonds spaart is geen premie maar spaargeld. Dus heeft u meer dan € 30.846,- (bedrag 2020) aan spaargeld? Dan moet u over het bedrag daarboven belasting betalen. Per jaar mag u maximaal € 2.208,- (bedrag 2020) belastingvrij schenken aan een ander. Deze schenkingen mag u niet van de belasting aftrekken. Een AOV-premie wel. Ontvangt u schenkingen? Dan hoeft u daar geen inkomstenbelasting over te betalen. Schenkingen zijn namelijk geen inkomsten. Over een AOV-uitkering betaalt u wel inkomstenbelasting.

De voorwaarden van een broodfonds

U kunt niet zomaar lid worden van een broodfonds. Daar zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo kunt u alleen lid worden als een van de andere deelnemers u kent en introduceert. Dat is erg belangrijk bij een broodfonds. Zo is de kans op misbruik kleiner. Verder moet u langer dan een jaar zelfstandig ondernemer zijn. U moet ook elke maand gemiddeld € 750,- nettowinst maken. En u mag bij uw aanmelding natuurlijk niet arbeidsongeschikt zijn.

Broodfonds en AOV: een mooie combinatie

Deelnemers van een broodfonds die arbeidsongeschikt raken, krijgen na twee jaar geen schenkingen meer. De kans dat iemand langer dan twee jaar ziek is, is klein. Maar als dat wel gebeurt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Want de zieke deelnemer heeft na twee jaar helemaal geen inkomsten meer. Dit kunt u opvangen met een AOV. Kiest u voor een AOV met een wachttijd van twee jaar, dan is uw premie een stuk lager. Raakt u arbeidsongeschikt? Dan betaalt het broodfonds de eerste twee jaar. Daarna neemt de AOV het over.

De voordelen en nadelen van een broodfonds

Voordelen van een broodfonds

 • Een broodfonds is kleinschalig en overzichtelijk.
 • De kosten van een broodfonds zijn laag.
 • U betaalt geen belasting over de schenkingen die u krijgt.
 • De maandelijkse inleg is niet afhankelijk van uw leeftijd of beroep.
 • Stapt u uit het broodfonds? Dan kunt u uw saldo gewoon meenemen.

 

Nadelen van een broodfonds

 • Het broodfonds keert pas uit na 1 maand ziekte. Die eerste maand heeft u dus geen inkomsten.
 • U krijgt maximaal 2 jaar schenkingen. Bent u langer ziek? Dan heeft u geen inkomsten meer.
 • De schenkingen die u doet mag u niet van de belasting aftrekken.
 • Het geld op uw broodrekening telt mee als spaargeld. Heeft u veel spaargeld? Dan betaalt u daar belasting over.
 • Draait u minder dan € 750,- winst per maand? Of bent u korter dan een jaar zelfstandig ondernemer? Dan kunt u niet meedoen met een broodfonds.
 • Kent u niemand bij een broodfonds? Dan kunt u niet zomaar lid worden.

Meer weten?

Lijkt het u iets, zo’n broodfonds? Ga voor uitgebreide informatie naar www.broodfonds.nl. Of bekijk of een combinatie met onze arbeidsongeschiktheidsverzekering iets voor u is.

Advies nodig?

Een adviseur kan u vertellen wat het beste bij u past. Vraag eenvoudig een adviesgesprek aan.

Contact met een adviseur van Aegon

✔ Een adviseur van Aegon helpt u verder

✔ Aan het adviesrapport zijn kosten verbonden

Gesprek aanvragen

Contact met een onafhankelijk adviseur

✔ Een onafhankelijke adviseur helpt u verder

✔ Informeer bij de adviseur naar de kosten

Vind een adviseur