Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

100 dagen Yellen

20 mei 2014

Janet Yellen is sinds februari voorzitter van de Federal Open Market Committee van de Amerikaanse centrale bank, de 'Fed'. Haar beleid heeft grote invloed op de financiële markten. Hoe zien haar eerste 100 dagen als voorzitter eruit?

Yellen heeft veel ervaring met het bepalen van monetair beleid, vanaf 1977 heeft ze verschillende posities bekleed bij de Fed. Sinds 2010 is ze vice-voorzitter van het Federal Open Market Committee (FOMC), wat haar al een belangrijke stem gaf in het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in de afgelopen jaren. Yellen werd in deze periode beschouwd als een "duif" binnen het FOMC, omdat ze duidelijk de voorkeur gaf aan een continuering van het extreem ruime', en minder strenge, monetaire beleid (streng beleid wordt door zogenaamde 'havikken bedreven). Yellen wees in haar speeches vooral op de zwakke kanten van de Amerikaanse arbeidsmarkt en wil zelf een duidelijk lagere werkloosheid zien voordat sprake kan zijn van renteverhogingen.

Fed beleid sinds benoeming

De Fed heeft de aankopen van staatsobligaties ('monetaire verruiming') in de afgelopen maanden verder verlaagd met $10 mrd per meeting. Dit is in lijn met het beleid onder Bernanke. Tegelijkertijd heeft de Fed steeds aangegeven dat er een "considerable time" zal zijn tussen het einde van de aankopen (waarschijnlijk in oktober 2014) en de eerste renteverhoging. Yellen heeft veel kritiek gekregen op haar eerste optreden, waarin ze "considerable time" omschreef als een periode van 6-9 maanden. De markt had duidelijk een langere periode in gedachten en Amerikaanse obligaties daalden sterk na deze uitspraak, maar naar onze mening gaf ze correct de visie weer van de FOMC. Bovendien heeft de Fed nog steeds veel ruimte om de cyclus van renteverhogingen uit te stellen, indien het economisch herstel niet doorzet. In de notulen van de Fed-vergaderingen staat steeds duidelijk vermeld dat de snelheid van het verkrappen afhankelijk is van de economische progressie. In de speeches na haar eerste media-moment heeft Yellen weer gewezen op het belang van een breed herstel op de arbeidsmarkt en daarmee haar reputatie als "duif" bevestigd.

Historie wijst uit dat FED-voorzitters problemen voortvarend aanpakken

De voorgaande FED-voorzitters begonnen hun termijn veelal met een (flinke) crisis. Greenspan (duif) zat er nog geen 4 maanden voordat de aandelenmarkt crashte in september 1987. Bernanke (ook een duif) trof het nog slechter, de economie en de financiële markten stonden aan de vooravond van de ergste crisis sinds de depressie in de jaren rond 1930. Maar beide voorzitters hebben laten zien dat ze op de juiste plek zaten om de problemen op te lossen waar ze mee werden geconfronteerd. Wij verwachten dat ook Yellen bij een mogelijke nieuwe crisis de handschoen zal oppakken en met verstandig Fed beleid de crisis zal bezweren.

Fed beleid in de komende kwartalen

Wij verwachten dat de Fed door zal gaan met het verlagen van de aankopen van staatsobligaties en in oktober geheel zal stoppen met deze aankopen. De Fed heeft de afgelopen maanden laten zien dat een periode van lagere groei of volatiliteit op de financiële markten niet voldoende is om van dit pad af te wijken. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de komende rentecyclus. Als de economie blijft groeien en de arbeidsmarkt de komende kwartalen verder herstelt, dan zal de Fed waarschijnlijk al medio 2015 beginnen met renteverhogingen. Intussen zal de markt inzien dat het FOMC ook onder leiding van Yellen een positieve bijdrage zal blijven leveren aan de economische groei en tegelijkertijd de inflatiecijfers niet te hard zal laten oplopen.