Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Aegon terug in duurzaamheidsindex

8 november 2010

De duurzaamheidsindex van Dow Jones, die fouten bleek te bevatten, is door de opstellers aangepast. Na de aanpassing staat verzekeraar Aegon weer op de lijst.

In 2009 stond Aegon wel op de lijst, maar in de eerdere 2010-versie was Aegon net als Shell van de lijst verdwenen, zegt een woordvoerder van het Zwitserse SAM, dat de index samen met Dow Jones opstelt, in gesprek met Fondsnieuws.

De index wordt ieder jaar opgesteld. Dit jaar kreeg hij veel aandacht omdat Shell eruit was gevallen als gevolg van olielekkages in Nigeria. Dat Aegon ook niet meer op de lijst stond, kreeg in de media nagenoeg geen aandacht.

Nadat er kritiek was gekomen op de transparantie van de index, bleek dat er bij het opstellen van de index problemen waren ontstaan met de software. De opstellers besloten daarop de lijst te controleren en zo nodig aan te passen.

Acht erbij, drie eraf

In eerste instantie stonden er dit jaar 318 bedrijven in de wereldwijde index. Daar zijn er nu acht aan toegevoegd. Naast Aegon, zijn dit onder meer Seiko Epson Corp en Red Electrica Corp. SA. Volgens een woordvoerder van SAM, dat een dochterbedrijf is van Robeco, waren de eerdere scores van deze bedrijven als gevolg van softwareproblemen niet correct. Dit is nu aangepast.

Bedrijven komen op de lijst als ze tot de duurzaamste tien procent van hun branche

behoren.

Drie bedrijven zijn alsnog uit de index gehaald. Dit zijn Centrica PLC, Noble Corp en Rohm Co Ltd.

Aegon

Aegon laat in een reactie weten 'verheugd' te zijn over de terugkeer in de index en dit als een aansporing te zien om echt door te gaan met het verankeren van duurzaamheid binnen de onderneming. Het bedrijf zegt niet in een persbericht te hebben gemeld dat zij in eerste instantie uit de index was verwijderd, omdat het ook nooit in een persbericht heeft gemeld in de index te zijn opgenomen.

Dit laatste stond wel in het jaarlijkse sustainability report van Aegon. Het eerst volgende moment om te melden dat Aegon uit de index was gevallen, zou volgens een woordvoerder daarom pas volgend jaar maart zijn, 'in het nieuwe sustainability report'.

Anders dan Shell heeft Aegon zijn beloningsbeleid niet gekoppeld aan de index. Was de verwijdering uit de index in stand gebleven, dan zou dit dus geen gevolgen hebben gehad voor beloningen bij Aegon.

Shell

Shell staat nog altijd niet op de lijst. Shell was ook niet van de lijst verwijderd omdat het dit jaar niet hoog genoeg scoorde. Het bedrijf scoorde dit jaar zelfs beter dan vorig jaar. Maar het verwijderen van Shell was het gevolg van een beslissing van een speciale commissie, die vond dat de olielekkages in Nigeria onvoldoende in de uitkomst waren meegewogen.

AkzoNobel en Philips zijn in hun categorie niet meer als eerste geplaatst. Dat zijn nu DSM en Panasonic.

De lijst is belangrijk, omdat aan de ene kant institutionele beleggers er mede hun ESG-beleid op baseren, terwijl soms de top van ondernemingen op basis van deze index ook beloond wordt.

 

Leni Boeren, directievoorzitter van SAM, zegt dat ze de koppeling aan bonussen onverstandig vindt. 'Want de index komt tot stand volgens meerdree regels die een bedrijf niet kan sturen.'