Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Algemeen beeld financiële markten gematigd positief

20 november 2014

In dit artikel worden de resultaten uit de meest recente heatmap toegelicht. In de heatmap zijn de performances van de afgelopen periode verwerkt.

De financiële markten waren tot eind 2013 positief gestemd. De wereldwijde aandelenmarkten lieten een traditionele eindejaarsrally zien. De economische groeiverwachtingen werden in december naar boven bijgesteld en de discussie over de Europese schuldencrisis verdween verder naar de achtergrond.

'Absoluut' is de performance van het fonds (%) en 'Relatief' is het verschil tussen de performance van het fonds en de performance van de benchmark van dat fonds. Indien het Aegon fonds het beter heeft gedaan dan de benchmark is dit percentage weergegeven in het groen. Indien de benchmark het beter heeft gedaan in het rood.

Afbouw monetaire verruiming

Na de jaarwisseling is de stemming wat getemperd. Het startpunt van deze omslag lag eind december. De centrale bank van de Verenigde Staten is nu echt begonnen met de afbouw van de monetaire verruiming. De maandelijkse opkoop is teruggebracht van 85 naar 75 miljard dollar per maand. Eind januari is de volgende stap gezet, zodat nu nog voor 65 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en mortgage backed securities wordt opgekocht.

Risicovolle beleggingen afgebouwd door beleggers

In januari kwamen opkomende markten hierdoor zwaar onder druk te liggen. Deze landen hadden te maken met een grote uitstroom van kapitaal vanwege de afnemende liquiditeit en de oplopende rente in de Verenigde Staten. Dit was het gevolg van de acties van de FED. De druk op de opkomende markten zorgde voor angst onder beleggers waardoor risicovolle beleggingen zijn afgebouwd. Terwijl Europese en Amerikaanse aandelen een flink deel van de eindejaarsrally weer moesten inleveren, werden de afgelopen drie maanden uiteindelijk afgesloten met een positief rendement.

Instroom in veilige obligaties en algemeen beeld positief

De uitstroom uit risicovolle beleggingen leidde tot instroom in de veiligere obligaties. Hierdoor lieten Europese staatsobligaties en bedrijfsobligaties ook een positief rendement zien over de afgelopen 3 maanden. Grondstoffen en vastgoed, geraakt door de crisis in de opkomende markten en door de stijgende rente, haalden een negatief rendement. Asset Backed Securities en Money Markets wisten wederom een positief rendement te behalen. Hierdoor is het beeld over het algemeen positief. Onze verwachting van gematigde groei en lage rendementen op financiële markten blijft gehandhaafd.