Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Azië kampioen van de economische groei

3 april 2012

Voordat het tijd is voor de toekomstvisie moet er teruggeblikt worden. Het contrast tussen het Oosten en het Westen kon de afgelopen jaren niet groter zijn. De Westerse wereld zit op haar blaren na jaren van opbouw van schulden en worstelt om weer een nieuwe balans te vinden. Met uitzondering van Japan kenmerkt het Oosten zich door adembenemende economische groei, gezonde balansen en prudent beleid. We moeten die groei echter wel even in een historisch perspectief plaatsen. Het was namelijk slechts 15 jaar geleden dat Azië een crisis had die zijn weerga niet kende.

Dit jaar is het tevens 22 jaar geleden dat de befaamde vastgoed- en aandelenbubbel in Japan haar piek
kende. In Japan is destijds gekozen voor een doormodderscenario, terwijl in Azië met harde hand van IMF schoon schip is gemaakt.

Als we nog verder teruggaan in de tijd dan is de opkomst van Azië in de laatste jaren geen toeval. Uit de database van wijlen economisch historicus Angus Maddisson blijkt dat Azië altijd het centrum van economische activiteit. In de laatste 20 eeuwen was in 18 daarvan het aandeel dat van Aziatische economische groei als deel van de wereld overheersend. De wereld wordt gewoon weer ‘normaal’ en het zwaartepunt verschuift weer naar het Oosten. De pendulum slingert terug: mean reversion in haar meest extreme vorm of niet.

Lees hier het artikel: azie kampioen economische groei.pdf