Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Beleggers tonen meer interesse in niet-beursgenoteerd vastgoed

22 februari 2012

Van de Europese beleggers en fondbeheerders is 80 procent van plan het aandeel vastgoed in de beleggingsmix de komende twee jaar te verhogen. En 90 procent wil meer investeren in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Dat zijn twee uitkomsten van een onderzoek naar de visie op niet-beursgenoteerd Europees vastgoed (1). Het onderzoek werd verricht door de INREV, de Europese vereniging voor niet-beursgenoteerd vastgoed. De belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek en informatie over een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds van TKP Pensioen (2) vindt u in dit artikel.

Waarom beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Belangrijkste reden om in dergelijke fondsen te beleggen is diversificatie, gevolgd door het kunnen verkrijgen van toegang tot specifieke vastgoedsectoren. Redenen waarom beleggers en fondsbeheerders niet méér geld stoppen in dergelijke fondsen zijn gebrek aan geschikte fondsen,  gebrek aan transparantie van de fondsen en het ontbreken van goede marktinformatie over dergelijke fondsen. Aansluitend wijzen zij ook op het gebrek aan liquiditeit van participaties in dergelijke fondsen.

Voorkeuren van beleggers

Als belangrijkste selectiecriteria voor de keuze van een fonds noemen de beleggers en fondsbeheerders het trackrecord, het risicoprofiel en de gekozen specialisatie naar sector. Winkelfondsen zijn het meest populair, daarna komen kantoorfondsen en fondsen met industrieel vastgoed. Favoriete landen en regio's zijn Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Centraal- en Midden-Europa. Fondsen met een middelmatig risicoprofiel genieten de voorkeur. Ook populair zijn fondsen die slechts in één land en in één sector beleggen met liefst een closed-end structuur en niet meer dan een handjevol medebeleggers.

Een punt dat veel niet-beursgenoteerde Europese vastgoedfondsen nog kunnen verbeteren, is volgens het onderzoek corporate governance. Beleggers willen bijvoorbeeld het fondsmanagement onder bepaalde omstandigheden aan de kant kunnen zetten.

TKP Pensioen Real Estate Fonds

Voor de belegger die zoekt naar een betrouwbaar niet-beursgenoteerd vastgoedfonds is het TKP Pensioen Real Estate Fonds (zie bijlage) een uitstekende optie.  Dit vastgoedfonds heeft de volgende onderscheidende kenmerken:

  • Een Europese portefeuille van circa 600 miljoen euro met spreiding naar meerdere niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen, zoals Prologis, Orion, Vesteda, Curzon en Q-Park. 
  • Een innovatief beleid dat inspeelt op marktontwikkelingen. Naast beleggingen in de bekende segmenten zoals woningen, winkels, kantoren en logistiek vastgoed maken parkeergarages sedert geruime tijd onderdeel uit van de portefeuille.
  • Een spreiding naar landen met belangen in de Eurolanden, het Verenigd Koninkrijk en Midden Europa. 
  • Een ervaren bestuur en directie die kunnen bogen op een uitstekend trackrecord.
  • Het TKP Pensioen Real Estate Fonds is een besloten fonds voor gemene rekening (3). TREF belegt in onroerend goed in Europa, door middel van belangen in vastgoedfondsen en joint ventures. 

 

Er wordt geen onroerend goed direct beheerd; het fonds is een zogenaamd “fund of funds”. Met deze aanpak wordt optimaal gebruik gemaakt van gespecialiseerde lokale partijen en managementorganisaties. De beheerder TKP Investments (4) heeft jarenlange ervaring met het selecteren en monitoren van deze specialisten.

Exposure naar direct vastgoed

De belangen van het TKP Pensioen Real Estate Fonds zijn niet-beursgenoteerd. De vastgoedfondsen en joint ventures opereren in de directe markt. Het TKP Pensioen Real Estate Fonds biedt hiermee een exposure naar de directe vastgoedmarkt. Omdat de directe vastgoedmarkt een lage correlatie heeft met aandelen en obligaties, biedt dit fonds voor institutionele beleggers een interessante diversificatiemogelijkheid.

Ook heeft de portefeuille een afgewogen spreiding naar risico en rendement. De risico/rendementskarakteristieken van de afzonderlijke investeringen zijn een belangrijk instrument voor de opbouw van de portefeuille. Voor dit doel wordt een drietal portefeuilles onderscheiden:

  • De Long Lease Portfolio bevat belangen in woningfondsen en in joint ventures in langjarig verhuurde kantoren, met het zwaartepunt in Nederland. Deze portefeuille kent een lager dan gemiddeld risico en rendement en omvat circa 40% van de beleggingen.
  • De Value Portfolio bevat beleggingen met een gemiddeld rendement en risico, gespreid door heel Europa en in diverse sectoren. De strategie van deze fondsen is mede gericht op waardetoevoeging door actief management. De omvang van deze portfolio is ook circa 40%.
  • In de Growth Portfolio zijn fondsen ondergebracht, die investeren in nieuwe markten of sectoren. Ook fondsen met een korte looptijd of een specifieke strategie behoren tot deze portfolio. De omvang van deze portfolio, met het hoogste rendement en risico, is gelimiteerd tot 20% van de beleggingen.

 

Heeft u interesse in het TKP Pensioen Real Estate Fonds, neem dan contact op met het bedrijfsonderdeel Corporate & Institutional Clients van AEGON: 

Jan Poot: 070 344 8169

Gert Zwaan: 070 344 8394

Manfred Florie: 070 344 8041

 

(1) Onderzoek onder 22 beleggers met een vastgoedportefeuille van in totaal 42 miljard euro (direct en indirect) en 36 fondsbeheerders met een gezamenlijke vastgoedportefeuille van 175 miljard euro onder beheer.
Bron: Vastgoedmarkt e-mail nieuwsbrief dinsdag 26 april 2005.

(2) TKP Pensioen B.V. is een 100 procent dochter van AEGON Nederland N.V.

(3) Het jaarverslag van TREF is te vinden op de website www.tkpi.nl. In het jaarverslag kunt u de samenstelling van de totale portefeuille vinden.

(4)  TKP Investments B.V. is een honderd procent dochter van TKP Pensioen B.V.