Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Ontwikkelingen en vooruitblik 2014

18 februari 2014

Na de Amerikaanse economie gaat het nu ook beter in Europa. Er zijn verschillende factoren die verdere groei stimuleren. Dit creëert een positieve situatie voor minder veilige beleggingen. Echter, risico’s moeten scherp in de gaten worden gehouden.

Monetair beleid centrale banken drijft financiële markten

Het afgelopen jaar is de financiële markt vooral gedreven door het monetaire beleid van de centrale banken. In Japan is Abenomics gelanceerd, een plan van de Japanse overheid dat moet leiden tot meer economische groei en inflatie. Vooral het bijbehorende ruime monetaire beleid heeft een flinke impact op financiële markten. Als gevolg hiervan deprecieerde de yen met ruim 20%, werd de export aangewakkerd met ruim 15% en stegen de Japanse aandelenkoersen met bijna 50%.

Ook in de Verenigde Staten bepaalde de centrale bank, de Federal Reserve, het sentiment. De naderende afbouw van het ruime monetaire beleid en vervolgens het uitstel daarvan hadden een flinke impact op rentes, en dus obligatie- en aandelenmarkten. Binnen Europa onthield de ECB zich, afgezien van de belofte om de rente voor lange tijd laag te houden, van verdere acties om de economie aan te jagen.

Na VS, nu ook economisch herstel in Europa

Het ondersteunende beleid van de centrale banken stuwt het wereldwijde economische herstel. Naast het economische herstel in de Verenigde Staten, dat duidelijk zichtbaar is in belangrijke macro economische grootheden zoals stijgende industriële productie en bezettingsgraden en de dalende werkloosheid, wint het herstel in Europa langzaam aan kracht.

Vertrouwen neemt toe in Europa

Hier beginnen na de export nu langzaam de investeringen aan te trekken. We voorzien een klassiek herstel, waarbij de consument ook in Europa het stokje op den duur overneemt. De implementatie van de bankenunie versterkt het fundament van de Europese unie, en het vertrouwen zal hierdoor toenemen. De afbouw van het ruime monetaire beleid in de Verenigde Staten heeft echter een dempend effect, aangezien hierdoor de rente in de Verenigde Staten zal stijgen. Hier zullen vooral de opkomende landen veel last van ondervinden, aangezien de kaptaalstroom richting deze landen dan langzaam daalt.

Risico's scherp in de gaten houden

Hier liggen dan ook de risico's, de vraag is namelijk of de opkomende markten erin slagen om de afnemende kapitaalstromen op andere manieren te compenseren. Daarnaast blijft het Japanse Abenomics een risicovol experiment. Veel hangt af van de omvang van de economische hervormingen, de 3e pijler van Abenomics. Het doel is een hogere inflatie en groei, waarbij de rente niet te snel oploopt vanwege de hoge staatschuld. Het herfinancieren van de staatsschuld is dan al snel onbetaalbaar.

Goed jaar voor minder veilige beleggingscategorieën

Het wereldwijde economische herstel ondersteunt de aandelenmarkten, terwijl de staatsobligaties lager zullen renderen dan we de afgelopen jaren gewend waren. In enkele regio's, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, zijn de aandelenmarkten al vooruitgelopen op het economische herstel. Daarnaast zijn de waarderingen minder aantrekkelijk. Terwijl we binnen Europa nog volop kansen zien. Ook de risicovollere obligaties, zoals investment grade bedrijfsobligaties en high yield obligaties, zullen goed presteren door de positieve macro-economische omgeving. Dit terwijl grondstoffen het volgens ons pas goed gaan doen in de volgende fase van de economie, de oververhittingsfase. Samenvattend verwachten we dus een positief jaar voor minder veilige beleggingen, waarbij we de genoemde risico's scherp in de gaten zullen blijven houden.

 

Dit artikel is geschreven door Robert-Jan van der Mark, Investment Strategist bij Aegon Asset Management