Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Pensioen houdt de politiek lekker bezig

7 november 2013

In het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 6 november nam het onderwerp pensioen weer een prominente plaats in. Wij hebben twee onderwerpen uit dat Algemeen Overleg voor u eruit gelicht: het FTK en het Witteveenkader.

FTK

In ons bericht van 2 oktober schreven wij dat Klijnsma geen vertraging wil voor de invoering van het nieuwe financieel toetsingskader (FTK). Het nieuwe FTK heeft als doel het verstevigen van de financiële basis onder de huidige pensioenen, uitgevoerd door pensioenfondsen.

Volgens de planning van SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zou het wetsvoorstel in december 2013 worden ingediend bij de Tweede Kamer en inwerkingtreden op 1 januari 2015. De planning met betrekking tot het indienen van het wetsvoorstel vóór 1 januari 2014 haalt Klijnsma niet. Zij stuurt het wetsvoorstel FTK uiterlijk 31 januari naar de Kamer. Het nieuwe FTK moet nog steeds inwerking treden op 1 januari 2015.

De VVD vroeg Klijnsma in het overleg in hoeverre het FTK ook van toepassing wordt op verzekerde regelingen. Klijnsma antwoordde daarop dat zij in gesprek is met het Verbond van Verzekeraars om te kijken wat verzekeraars daarvoor "nodig hebben".

Witteveenkader

Eerder schreven wij dat het kabinet door de Eerste Kamer werd teruggestuurd met de wetsvoorstellen verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen. Het Witteveenkader kwam ook aan bod tijdens het Algemeen Overleg. Het kabinet wil nog steeds een wijziging per 1 januari 2015. Het kabinet broedt nog op wat en hoeveel er gewijzigd gaat worden. Eerder deze week hebben - naar verluid - het kabinet en enkele oppositiepartijen overleg gevoerd over een aanpassing waar iedereen mee kan leven. Voor D66 blijft de eis dat de premie omlaag moet gaan een belangrijk punt.

Commentaar

Het kabinet haalt haar eerdere planning niet met betrekking tot het indienen van de pensioenwetsvoorstellen. Wel lijkt zij vast te houden aan de ingangsdatum van de voorstellen op 1 januari 2015. Voor de praktijk betekent dit dat de tijd om de nieuwe maatregelen in te voeren (veel) korter wordt.

 

Auteur: Vera Hek, adviseur Aegon Adfis

Bron: Algemeen Overleg Tweede Kamer