Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Prinsjesdag 2012: weinig nieuws onder de zon…?

19 november 2012

Ieder jaar is Prinsjesdag bijzonder. De rijtoer door Den Haag, de hoedjes, de koetsen en de hele statige entourage die we alleen op die dag in het jaar zien. En natuurlijk het voorlezen van de Troonrede door de koningin en de publicatie van de Miljoenennota en het Belastingplan.

Maar dit jaar is de stemming rondom Prinsjesdag een beetje anders dan anders. Geen hectiek om als eerste de tekst te hebben, geen lekken of persspeculaties. Zelfs zo lijkt het, een beetje desinteresse in de Troonrede en de Miljoenennota. De oorzaak van dit alles ligt in de val van het kabinet Rutte 1, het Lenteakkoord dat daarna werd gesloten en de recente verkiezingen. Want er is geen nieuw beleid tot stand gekomen sinds het Lenteakkoord. En we weten dus eigenlijk wel welke plannen er nu onthuld gaan worden. Toch vonden wij het van belang om u ook dit jaar mee te nemen in de belangrijkste punten uit Troonreden en Miljoenennota. En brengen we u ook graag op de hoogte van alles wat in het pensioendomein speelt. Want dat heeft de afgelopen tijd zeer zeker niet stilgestaan.

De koningin leest de plannen voor het volgende jaar voor die door het kabinet Rutte 1 zijn opgesteld. Maar de uitvoering van die plannen moet door het volgende kabinet worden gedaan. Een kabinet dat tot stand komt op basis van een geheel andere samenstelling van de Tweede Kamer. Deze week wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd. De meerderheid voor de voorstellen uit het Belastingplan 2013 is daarom na deze week niet meer vanzelfsprekend. We gaan dus een 'hete herfst' tegemoet, waarin de parlementaire behandeling van onderwerpen spannende uikomsten kan hebben. Volgens de leiders van VVD en PvdA, Rutte en Samsom, kunnen maatregelen alleen teruggedraaid worden als daarvoor een andere dekking wordt gevonden. Veel ruimte tot aanpassingen lijkt er dus niet te zijn.

In deze nieuwsbrief komen de belangrijkste onderwerpen uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2013 aan de orde. Na een inleiding over de begroting en de koopkrachtgevolgen van de kabinetsplannen beschrijven we kort het Belastingplan 2013. Uit dit belastingplan hebben we de belangrijkste maatregelen gehaald die het kabinet op sociaal en economisch gebied wil nemen. Dat zijn onder andere het belasten van de vergoeding van het woon-werkverkeer, het beperken van de hypotheekrenteaftrek en het schrappen van de kapitaalverzekering eigen woning. Zoals al eerder genoemd, waren deze maatregelen ook al opgenomen in het Lenteakkoord.

Over pensioenen is in de Miljoenennota of het Belastingplan 2013 niet veel te vinden. Maar dat betekent niet dat er niets over te melden is. Na een erg bewogen pensioenjaar is het parlement net voor de zomervakantie akkoord gegaan met de Wet Verhoging AOW- en Pensioenrichtleeftijd. In deze nieuwsbrief gaan wij ook uitgebreid in op de laatste stand van zaken.

Uiteraard houden wij u niet alleen met Prinsjesdag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dat doen wij het hele jaar door. Kijk maar eens op onze website www.aegonadfis.nl. Wilt u reageren? Mail dan naar adfis@aegon.nl

Hier kunt u de hele samenvatting downloaden: samenvatting miljoenennota 2013.pdf