Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Update over ratings en rating outlook van Europese landen

7 februari 2013

Ratingmaatschappij Fitch heeft op 5 Februari 2013 de Nederlandse staat op ‘negative watch’ gezet. Dat betekent dat Nederland de komende twee jaar het risico loopt om afgewaardeerd te worden. In dit artikel gaan we in op wat dat betekent voor onze fondsen.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn de zwakke huizenmarkt en de aanhoudende problemen in de financiële sector. De onderstaande tabel laat de ratings zien van de EU landen, waar we regelmatig naar kijken. Het bovenste gedeelte van de tabel bevat de landen van het Core Eurozone Government Bond Fund. Het European Bond Fund kan in alle landen beleggen die in onderstaande tabel zijn opgenomen (m.u.v. Griekenland, Cyprus en Portugal).

 Moodys S&P Fitch 
 ratingoutlookratingoutlookratingoutlook
AustriaAaaNEGAA+STABLEAAASTABLE
FinlandAaaSTABLEAAASTABLEAAASTABLE
FranceAa1NEGAA+NEGAAANEG
GermanyAaaNEGAAASTABLEAAASTABLE
LuxembourgAaaNEGAAASTABLEAAASTABLE
NetherlandsAaaNEGAAANEGAAANEG
       
BelgiumAa3NEGAANEGAASTABLE
BulgariaBaa2STABLEBBBSTABLEBBB-STABLE
CyprusCaa3NEGCCC+NEGBNEG
CroatiaBa1STABLEBB+STABLEBBB-NEG
Czech RepublicA1STABLEAA-STABLEA+STABLE
DenmarkAaaSTABLEAAASTABLEAAASTABLE
GreeceCNEGB-STABLECCCSTABLE
HungaryBa1NEGBBSTABLEBB+STABLE
IrelandBa1NEGBBB+NEGBBB+STABLE
ItalyBaa2NEGBBB+NEGA-NEG
LatviaBaa3POSBBBPOSBBBPOS
LithuaniaBaa1STABLEBBBSTABLEBBBSTABLE
MaltaA3NEGBBB+STABLEA+STABLE
PolandA2STABLEA-STABLEA-STABLE
PortugalBa3NEGBBNEGWDNEG
RomaniaBaa3NEGBB+STABLEBBB-STABLE
SlovakiaA2NEGASTABLEA+STABLE
SloveniaBaa2NEGANEGA-NEG
SpainBaa3NEGBBB-NEGBBBNEG
SwedenAaaSTABLEAAASTABLEAAASTABLE

De impact van een ‘negatieve outlook’

Na de aankondiging zijn de Nederlandse staatsobligaties een paar basispunten uitgelopen ten opzichte van Duitsland. Wij verwachten geen grote bewegingen als gevolg hiervan, in het bijzonder niet bij korter lopende obligaties. Langer lopende obligaties (20- of 30-jaars obligaties) zijn nog wel wat aan de dure kant en zouden iets goedkoper kunnen worden op basis van dit nieuws.

De huidige spread van 30-jaars Nederlandse obligaties ligt op 19 basispunten. Deze spread zien wij mogelijk normaliseren naar 30 basispunten. Dit wordt veroorzaakt door de grote groep Nederlandse investeerders (o.a. verzekeraars), die een grote behoefte hebben aan lokale obligaties. Zelfs als Nederland afgewaardeerd zou worden, denken wij niet dat de spread hard zal oplopen. Nederland zal gezien blijven worden als een betrouwbare overheid met een lange termijn gezonde boekhouding.

Cyclus van afwaarderingen en positionering

In het verleden hebben wij aangegeven dat er mogelijk meer afwaarderingen van de AAA-landen zouden kunnen plaatsvinden. Dit is ook de belangrijkste reden voor het omzetten van het AAA-fonds naar het Core Eurozone Bond Fund. Afgelopen november is Frankrijk afgewaardeerd naar de AA+ status. Wij vinden Frankrijk nog steeds kwetsbaar en sluiten meer afwaarderingen van Frankrijk niet uit. Zolang de crisis aanhoudt en de economische groei in de Eurozone tegenvalt, houden ratingmaatschappijen de neiging tot afwaarderingen. Wel moet daarbij gezegd worden dat wij ook positieve signalen zien. Zo is in de afgelopen maanden de negatieve outlook van Finland, België, Oostenrijk en Ierland opgeheven door één van de ratingmaatschappijen.

Wij gebruiken ons eigen waarderingsmodel om in te schatten welke landen opgewaardeerd of afgewaardeerd zouden kunnen worden. Dit wordt meegenomen in de bepaling van onze actieve posities. Momenteel hanteren wij in de core fondsen nog steeds een onderwogen positie in Franse obligaties tegen een overweging in Finland en Oostenrijk. Daarnaast zijn we nog steeds positief over de meeste landen in Centraal- en Oost-Europa. Wij verwachten hier in de komende jaren opwaarderingen en hanteren mede daarom een overweging in deze landen.

Disclaimer
"AEGON Investment Management B.V. is een beleggingsonderneming en beheerder van beleggingsfondsen en is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Deze informatie is met zorg samengesteld namens AEGON Investment Management B.V. Er is naar gestreefd de informatie juist en volledig mogelijk weer te geven. Onvolkomenheden als gevolg van menselijke vergissingen of informatiesystemen kunnen echter voorkomen, waardoor gegevens en calculaties kunnen afwijken. Aan de verstrekte informatie en berekende waardes kunnen geen rechten worden ontleend. De verstrekte informatie is aan wijziging onderhevig. De waarde van het financiële instrument is afhankelijk van de ontwikkelingen op financiële markten of (indien van toepassing) andere markten."