Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 14 2008

3 januari 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 31 maart tot en met 4 april 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

Het tweede kwartaal is goed begonnen, de AEX ging afgelopen week met 4,5% omhoog. De financiële waarden zoals ING en AEGON waren koplopers met plussen van respectievelijk 8,0% en 9,2%. De belangrijkste reden voor deze koersstijgingen was de mega-afschrijving die Zwitserse bank UBS aan begin van de week bekend maakte. De markt kreeg hierdoor het idee dat het ergste mogelijk achter de rug is en dat vanaf nu voorzichtig risico bijgekocht kan worden.  

Europa

De afschrijving van maar liefst $18 miljard door UBS was het startschot voor een mooie rally in Europese aandelen. De brede FTSE Eurofirst 300 index ging met 4,2% omhoog, de sterkste wekelijkse stijging sinds het begin van het jaar. 

Ook in Europa waren het de financiële waarden die in trek waren. Het eerder genoemde Zwitserse UBS profiteerde sterk na de bekendmaking van de mega-afschrijving. Ook het gemak waarmee UBS 15 miljard Zwitserse frank uit de markt haalde om de balans op orde te krijgen gaf de markt vertrouwen. Het is kennelijk minder lastig om aan grote sommen geld te komen dan aanvankelijk gedacht werd. UBS ging met ruim 15% omhoog, maar ook andere Europese banken als Credit Suisse (+10,8%), UniCredit (+10,3%) en het eerder genoemde ING (+8,0%) profiteerden flink van het verbeterde sentiment.

VS

De Amerikaanse S&P 500 kende eveneens een goede week, de index steeg met 4,2%. Naast het nieuws over UBS was er ook belangrijk macro-economisch nieuws. De ISM cijfers over maart vielen mee. Dit duidt mogelijk op een minder sterke economische teruggang dan eerder aangenomen werd. De op vrijdagmiddag bekend  gemaakte werkloosheidscijfers, die behoorlijk tegenvielen, konden het positieve sentiment op de beurs niet drukken.   

Azië

Azië voer mee op de positieve sentimentsgolf vanuit Europa en Amerika. De koerswinsten van de meeste landen varieerden tussen de 2% en 6%. Opvallende uitzondering was Indonesische index die ruim 8% onderuit ging. Dit was het gevolg van de hoge inflatie die de markt steeds meer zorgen baart.