Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 15 2008

3 januari 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 7 april tot en met 11 april 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

Afgelopen week keerde het negatieve sentiment van de eerste twee maanden van dit jaar weer terug. De Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX, ging 1,6% naar beneden. 

Opvallende daler was wederom Tom Tom. Dit voormalige beurslievelingetje ging bijna 20% onderuit. Vanaf de piek eind oktober vorig jaar is dit aandeel nu al 70% gedaald!   

Europa

De Europese beurzen kenden een nerveuze week en sloten in de negatieve cijfers. De brede FTSE Eurofirst 300 index leverde over de week 1,4% in.

Het losgebarsten cijferseizoen was de voornaamste driver van de markt. Nadat de Amerikaanse pakketvervoerder UPS tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte en tevens met een winstwaarschuwing kwam, had dit ook zijn uitwerking op de Europese branchegenoten. Deutsche post verloor 1,5% en het Nederlanse TNT verloor bijna 3%.

De Europese centrale bank kwam afgelopen week bijeen en besloot om de rente ongewijzigd te laten. Dit verraste niemand, waardoor er geen enkele impact op de markt was. 

VS

Het optimisme dat voorbije weken de boventoon voerde, is afgelopen week uit de markten gesijpeld. Met name de tegenvallende bedrijfsresultaten van onder andere General Electric en Alcoa lagen hieraan ten grondslag. ook het consumentenvertrouwen kwam het sentiment niet ten goede. In de afgelopen 26 jaar was het vertrouwen van de consument niet meer zo laag geweest. 

De S&P 500 kende een relatief rustige week tot vrijdag, toen werd de markt opgeschrikt door de meer dan teleurstellende cijfers van conglomeraat General Electric. Na bekendmaking van hun kwartaalcijfers ging de beurs stevig onderuit met ruim 2%.

Azië

Doordat General Electric de cijfers over het eerste kwartaal pas bekend maakte toen de Aziatische beurzen al dicht waren, viel de schade in de werelddeel mee. Japan sloot met een klein plusje en ook de Hang Seng in Hongkong wist de week positief te beëindigen.