Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 16 2008

3 januari 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 14 april tot en met 18 april 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

De beurskoersen worden wereldwijd al tijden voornamelijk door het sentiment geleid. Afgelopen week was het sentiment ineens weer bijzonder positief. Als gevolg van beter dan verwachte kwartaalrapportages van onder andere CitiGroup en Google gingen de aandelenkoersen flink omhoog.

Op de AEX was SBM Offshore een van de blikvangers met een koersstijging van ruim 15%. Afgelopen week werd bekend dat het onlangs in Brazilië ontdekte olieveld mogelijk het op twee na grootste van de wereld is. SBM Offshore, een van de grootste servicebedrijven in de oliesector, zou volgens een analist goede zaken kunnen doen wanneer dit inderdaad het geval blijkt te zijn.   

Europa

Nadat de grootste Amerikaanse bank Citigroup meevallende cijfers publiceerde was het optimisme niet van de lucht. De brede FTSE Eurofirst 300 index ging alleen op vrijdag al met 2,4% omhoog. Over de week was de winst 3,2%. De financiële sector presteerde het beste. Speculaties dat de kredietcrisis mogelijk haar einde nadert deed koersen van met name banken goed. Ook de aankondiging van Royal Bank of Scotland dat zij aandelen willen uitgeven om hun kapitaalpositie te verbeteren wakkerde het optimisme aan. 

VS

Wereldwijd waren de Amerikaanse aandelen het meest in trek afgelopen week. De S&P 500 steeg maar liefst met 4,3%. Dit is niet zo vreemd aangezien het positieve sentiment gestoeld was op Amerikaanse bedrijfsresultaten. Google bijvoorbeeld, liet meer dan goede cijfers zien we werd hiervoor beloond met een koerssprong van bijna 20%! Opvallend was dat tegenvallende macro-economische cijfers (huizen verkopen en consumentenvertrouwen) vrijwel volledig genegeerd werden. 

Azië

De Aziatische markten bleven een beetje achter bij de rest van de wereld. Dit is deel door het tijdsverschil tussen Azie en de Verenigde Staten te verklaren. Afgelopen maandag ging Azie nog flink omlaag als gevolg van de koersdalingen in New York van de vrijdag ervoor. Toen de Aziatische beurzen vrijdag sloten konden zij niet meer reageren op het positieve nieuws vanuit de Verenigde Staten. De Nikkei ging over de week met 1,2% omhoog, terwijl de Hang Seng index 5,1% in waarde daalde.