Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 17 2008

3 januari 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 21 april tot en met 25 april 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

De AEX index was afgelopen week een achterblijver. De meeste aandelenindices ging in de rest van de wereld omhoog. Met name de financiële waarden ING en AEGON drukte de index omlaag met koersverliezen van respectievelijk 7,4% en 7,0%. Positieve uitschieters waren er ook. Tom Tom herwon wat vertrouwen nadat bestuursvoorzitter Goddijn duidelijk maakte dat Tom Tom er alles aan zal doen om de overname van Tele Atlas door te laten gaan. Het aandeel ging over de week met ruim 10,6% omhoog.   

Europa

Europese aandelen sloten de week licht positief af. De FTSE Eurofirst 300 index ging 0,4% omhoog. Doordat richtinggevend macro-economisch nieuws uitbleef werd er vooral naar de eerste kwartaalrapportages van bedrijven gekeken. Het Zweedse Ericsson liet beter dan verwachte cijfers zien en werd beloond met een koerswinst van 22,5% over de week. 

VS

In de Verenigde Staten gingen de aandelen indices eveneens omhoog, al waren de winsten marginaal. Tegenvallende huizenverkopen en ver weggezakt consumentenvertrouwen deden het sentiment geen goed, maar wisten niet de markt naar beneden te drukken. Doordat de afschrijvingen op subprime gerelateerde producten steeds minder groot worden en minder onverwacht komen, denken steeds meer marktanalisten dat het ergste wat de kredietcrisis betreft achter de rug is.

Azië

De Aziatische markten lieten mooie koerswinsten zien. Met name China sprong eruit. De Hang Seng index ging met maar liefst 12,2% omhoog. Deze koerswinst werd ingegeven door de Chinese overheid die de belasting op aandelenhandel verlaagde. Ook andere Aziatische regio’s zoals Hongkong en Japan sloten de week in de plus.