Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Weekbericht aandelen week 24 2008

3 januari 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 9 juni tot en met 13 juni 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

Inflatie is weer helemaal terug als belangrijk thema. Doordat de inflatie aanhouden hoog blijft, mede als gevolg van de op recordhoogte staande olieprijzen, maken de centrale bankiers zich steeds meer zorgen. De kans dat de centrale banken van Amerika en Europa de rente gaan verhogen lijkt sterk toegenomen. 

De aandelen reageerden verdeeld afgelopen week. De week begon matig maar eindigde iets positiever. In Nederland kreeg met name Fortis er van langs. Dit bedrijf kreeg een negatief rapport van een grote investeringsbank over zich heen en leverde in een week tijd ruim 8% in.

Europa

De brede FTSE Eurofirst 300 index ging afgelopen week 1,3% omlaag. Inflatie was afgelopen week het centrale thema. Dit kwam vooral tot uiting in de obligatiemarkten. Staatobligaties werden steeds minder waard met als gevolg een sterk oplopende rente. In aandelenland gebeurde per saldo niet heel erg veel. Het negatieve sentiment van de afgelopen twee weken is zeker nog niet uit de lucht. 

VS

Echt richtinggevend nieuws was er afgelopen week niet. In de banksector, die redelijk goed overeind bleef, werd voornamelijk naar Lehman gekeken. Deze grote Amerikaanse bank maakte in het begin van vorige week bekend dat de CFO en COO hun positie moesten opzeggen. Dit leidde tot een stevige koersval. Tegen het eind van de week was het eveneens Lehman dat ten grondslag lag aan een positieve wending in het sentiment. Dit kwam doordat een grote investeerder bekend maakte dat zij aandelen Lehman hadden gekocht. 

Azië

De Aziatische beurzen presteerden erg slecht afgelopen week. Dit kwam deels doordat de Verenigde Staten vorige week vrijdag erg in mineur sloot en juist afgelopen vrijdag erg positief. Doordat Azië pas de maandag erop kan reageren had het om deze reden een aanzienlijk zwakkere performance dan de Verenigde Staten. 

Ondanks dat Japan een mooi groeicijfer van 4% voor het eerste kwartaal liet noteren reageerde de beurs hier niet op. De NIKKEI ging over de week ruim 3,5% onderuit.