Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 28 2008

14 juli 2008

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 7 juli tot en met 11 juli 2008, samengevat door AEGON Asset Management.

Nederland

Voor de zesde achtereenvolgende week eindigde de Amsterdamse AEX index in de rode cijfers. De aandelenkoersen waren extreem bewegelijk. Iedere dag was het verschil met de voorgaande dag 2% of meer. Door aanhoudende onzekerheid over de staat van met name de Amerikaanse economie reageren beleggers erg nerveus op nieuws en geruchten.

De grootste verliezer afgelopen week was Tom Tom. Dit bedrijf dat navigatieapparatuur bouwt is het lelijke eendje van dit beursjaar. Verleken met het hoogtepunt van de koers op 30 oktober vorig jaar is er maar liefst 80% van de prijs afgegaan! Overname perikelen en economische teruggang zijn de voornaamste redenen hiervoor.

Europa

De Europese aandelen eindigden op hun laagste punt in 3 jaar. De FTSE Eurofirst 300 index daalde over de week met 3,2%. Problemen waarmee bedrijven te maken hebben zijn onder andere stijgende inputkosten en afnemende vraag naar producten door consumenten. Daarbij komt dat geld lenen duur is geworden als gevolg van de kredietcrisis. De marges van bedrijven liggen dus zwaar onder druk. De vraag is hoeveel er reeds in de prijs verwerkt is. Aandelen in Europa zijn dit jaar gemiddeld al tussen de 20% en 25% goedkoper geworden.

VS

In de Verenigde Staten is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van de kredietcrisis. Er was veel onrust over Fannie Mae en Freddie Mac, de twee grootste hypotheekverstrekkers van het land. Dit uitte zich in enorme koersverschillen. Op vrijdag opende het aandeel Freddy Mac 50% lager dan de slotkoers van de dag ervoor. Later op de middag herstelde de koers zich weer naar iets onder de slotstand van de vorige dag. Dergelijke koersverschuivingen laten duidelijk zien dat de belegger momenteel zeer nerveus is en nog maar weinig vertrouwen heeft in het financiële systeem.

Azië

Azië had niet echt richtinggevend nieuws om de regio te onderscheiden van de overige regio’s. Ondanks gebrek aan nieuws viel de Aziatische regio wel op door de sterke performance ten opzichte van de overige regio’s. Met name China viel op. Mogelijke reden voor de stijgende koersen zijn geruchten over meevallende inflatiecijfers en mogelijk ingrijpen van de overheid om de aandelenbelegger tegemoet te komen.