Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 38 2010

28 september 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 20 tot en met 24 september 2010, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX index steeg afgelopen week met 1% naar 337,85 punten. Een van de belangrijke drijfveren voor de aandelenmarkten van afgelopen week was het statement van de Amerikaanse centrale bank (FED). De FED herhaalde dat zij zullen ingrijpen met behulp van meer ondersteunende maatregelen als de economische situatie daarom vraagt. De beurs eindigde de week in de plus dankzij een sterke vrijdag. Het positieve sentiment was gebaseerd op de IFO index, die hoger uitkwam dan verwacht. Op de Nederlandse beurs was Ten Cate (+5,2%) de grootste stijger, terwijl Wessanen (-4,7%) de verliezer van de week was.

Europa

De Eurofirst 300 index liet een stijging van 0,48% over de week noteren. Naast de bovengenoemde drijfveren voor de Europese beurs speelden er nog twee factoren een belangrijke rol. Allereerst steeg de euro sterk in waarde (vooral tegenover de Amerikaanse dollar). Dit heeft natuurlijk effect op de exporteurs en bedrijven met internationale presentie. Daarnaast namen de zorgen over Ierland verder toe. De problemen bij o.a. de Anglo Irish Bank bleken zwaar voor het gehele land en beleggers vroegen zich af of de staat wel garant kan blijven staan voor zo’n groot bedrag. Een opvallende stijger in de Europese beurzen was het aandeel MAN, dat 6,2% steeg n.a.v. betere vrachtwagenverkopen. Merck S.A. daalde met meer dan 10% nadat er een negatief advies was gekomen over een nieuw medicijn tegen multiple sclerose.

 

Verenigde Staten

De S&P index steeg 1,80% over de week. De beurs steeg vooral op goede macro-economische data. Zo bleken de orders voor duurzame goederen hoger uit te vallen dan de meeste economen hadden verwacht. Verder zorgde de Amerikaanse centrale bank voor impliciete ondersteuning door te vertellen dat zij zullen ingrijpen indien dit nodig is om de economische groei op peil te houden.

 

Azië

De beurs van Japan bleef enigszins achter bij de overige beurzen en daalde met –1,60%. Dit is ten dele een correctie van de sterke performance van de week ervoor, maar anderzijds komt dit ook door het feit dat de Japanse Yen verder aansterkt. Een aansterkende Japanse munt is slecht voor de exporten en maakt daarmee de problemen van Japan niet eenvoudiger. Op andere beurzen in Azië was nog wel positief nieuws te melden. Zo steeg de beurs van India voor het eerst weer boven de 20.000 punten (meer dan +2% over de week).