Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

Weekbericht aandelen week 4 2011

2 februari 2011

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 24 januari 2011 tot en met 28 januari 2011, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX index steeg afgelopen week van 360,99 punten naar 361,16 punten, een stijging van 0,05%. Sterkste stijger was ASML Holding (+8%), Unilever was de sterkste daler (-5,47%). ASML steeg sterk door het effect van de voorgaande week toen de positieve jaarcijfers werden gepresenteerd. Unilever daalde vooruitlopend op de jaarcijfers waar beleggers minder sterke verwachtingen over hebben.

Europa

Banken in de Eurozone presteerden goed omdat analisten zijn gaan geloven dat Europese leiders een oplossing zullen vinden voor de fiscale problemen die bestaan in delen van de regio. De euro zelf had voordeel van verwachte hogere inflatie volgend op nieuws over de consumenten data uit Duitsland, en enige stevige opmerkingen van een medewerker van de Europese Centrale Bank.

Verenigde Staten

Tegenvallende resultaten van enkele van de grootste Amerikaanse bedrijven zoals Ford, Microsoft, Chevron en Amazon, leidde tot de sterkste teruggang-in-een-dag in de afgelopen twee maanden. De indexen S&P en de Dow eindigden de week ongeveer zoals ze deze begonnen waren. De S&P net onder de 1300, en de Dow net onder de magische grens van 12000, alhoewel beide deze week een aantal keren door deze psychologisch belangrijke grens gingen. De Amerikaanse markt reageerde ook gelaten op het nieuws dat het bruto binnenlands product iets minder was gestegen dan analisten hadden verwacht.

Wereldwijd

Wereldwijde aandelenmarkten eindigden de week negatief doordat politieke gebeurtenissen de olieprijs opstuwden. Hierdoor kochten beleggers meer US staatsobligaties, goud en de dollars. De zorgen om de schuld in de Eurozone maken plaats voor zorgen over de escalatie van de onrust in Egypte. De S&P heeft Japan gedowngrade omdat zij geen omvattende strategie zien betreffende de aanpak van haar schulden. Hierdoor kwam de vraag op wat er zou gebeuren als het VK en misschien de VS zouden worden gedowngrade door S&P of haar rivaal Moody’s. Dit omdat deze twee landen wel afhankelijk zijn van buitenlandse investeerders om haar schulden te financieren. Een downgrade zou tot heftige reacties in de markt kunnen leiden.