Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 40 2010

11 oktober 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 4 tot en met 8 oktober 2010, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX-index steeg afgelopen week met 0,82% naar een niveau van 336,53 punten. Grootste stijger was TomTom met een rendement van +17,27%. ASML Holding was het aandeel met het laagste weekrendement: -2,3%. TomTom steeg met name toen bekend werd dat ze een Joint Venture met AutoNavi op gaan zetten. AutoNavi is een Chinees bedrijf dat in dezelfde industrie als TomTom zit. ASML werd door een analist van S&P gedowngraded naar een “Hold”.

Europa

De Europese FTSE Eurofirst index steeg afgelopen week met 1,22%. De Europese beurzen hadden weinig last van de alsmaar stijgende euro, die nu op 1,3913 staat, 1,2% hoger dan vorige week. Europese bedrijven stonden in de belangstelling door diverse upgrades en mogelijk nieuwe M&A’s. Hoewel de autoverkopen in Duitsland tegenvielen, wist Renault toch een mooi rendement van +4,9% neer te zetten, mede door de verkoop van Volvo Trucks. Griekse banken deden het erg goed: EFG Eurobank en Alpha Bank stegen respectievelijk 14,8% eb 15,6% nadat de zorgen over de financiering van Griekenland weer wat naar de achtergrond ebden.

Verenigde Staten

De S&P 500 index steeg afgelopen week met 1,65% naar een niveau van 1165,15 punten, het hoogste niveau sinds mei. Het slechte werkgelegenheidscijfer op vrijdag stimuleerde de hoop dat de centrale bank zal blijven proberen de rente laag te houden door schuldpapier op te kopen. Dit is ook positief voor aandelen, doordat de financiering van schulden steeds goedkoper zal worden. Of dit ook waarheid wordt, zal blijken op 2/3 november als de Amerikaanse centrale bank weer een vergadering heeft. Voor de korte termijn zullen de 3e kwartaalcijfers belangrijk zijn. Alcoa heeft haar resultaten op donderdag al gepubliceerd net als 30 andere bedrijven. De cijfers waren iets slechter dan verwacht, maar nog steeds 20% hoger dan het derde kwartaal vorig jaar.

Azië

De Japanse Nikkei index steeg 1,96% afgelopen week, ondanks de appreciatie van de yen/dollar naar 81,94 (-1,7%), waarmee het weer onder de koers waarop de BoJ intervenieerde staat (83,00). De Hang Seng China Enterprises index steeg afgelopen week met 2,8%, doordat de Chinese economie niet zo sterk lijkt af te zwakken. De Koreaanse index steeg 1,1%, de index wordt gezien als een leidende indicator voor de wereldhandel.