Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 41 2010

26 oktober 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 11 tot en met 15 oktober 2010, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX-index steeg afgelopen week met 1,46% naar een niveau van 341,45 punten. Grootste stijger was ASML met een rendement van +10,9%. De 3e kwartaalcijfers van ASML Holding waren beter dan verwacht, evenals de vooruitzichten. Akzo Nobel werd door een analisten van Barclays en ING op een “Hold” advies gezet, dit had een negatief effect op de waarde van het aandeel. Akzo Nobel noteerde -1,8% over de week.

Europa

De opmerkingen van Bundesbank president Axel Weber met betrekking tot het afbouwen van de financiële steunprogramma van de ECB, onderstreept het verschil in beleid tussen Europa en Amerika. De Amerikaanse centrale bank, de FED, neigt juist naar verruiming van het steunprogramma in de VS. De Europese Euro Stoxx 50 index steeg afgelopen week met 2,02%. Als gevolg van een lijst van JP Morgan, met betrekking tot de verwachtingen van de 3e kwartaalcijfers in de “electronics” sector, gingen enkele van de aanbevolen bedrijven hard omhoog. Schneider Electric werd 8,28% meer waard en was hiermee de grootste stijger.

Verenigde Staten

Een zwakker wordende dollar en de aankondiging van de FED dat een verruiming van de financiële steunprogramma’s aanstaande is deden de Amerikaanse beurzen verder opveren. De S&P 500 index steeg afgelopen week wederom, nu met 0,95% naar een niveau van 1176,19 punten. De 3e kwartaalcijfers van Google waren beter dan verwacht. Dit zorgde voor een flinke opleving onder de dotcom-aandelen. Google zelf steeg met 12,14%. Een rel rond de gedwongen huizenverkopen in Amerika plaatste de banken wederom in een kwaad daglicht. Bank of Amerika (-9,1%), Wells Fargo (-9,1%) en Suntrust Banks (-9,1%) verloren fors.

Azië

De Aziatische beurzen vertoonden geen eenduidig beeld. De markten in Azië worden gedomineerd door valuta perikelen. De Japanse Nikkei index daalde 0,92% afgelopen week. Japanse bedrijven hebben last van de appreciatie van de yen. China staat ook onder druk, vanwege de goedkope yuan. Vanuit de westerse wereld wordt steeds meer druk gelegd op de Chinese overheid om de munt te laten appreciëren. De Chinese Shenzhen ging ondanks de perikelen 0,8% hoger te sluiten. De Hongkongse Hang Seng index wist zelfs 3,5% aan waarde toe te voegen afgelopen week.