Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 44 2010

10 november 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 1 tot en met 5 november 2010, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX-index steeg met 2,9% naar een niveau van 346,90 punten. De AEX-index reageerde het sterkste op donderdag, nadat woensdagavond bekend werd dat de Amerikaanse centrale bank $600 miljard in de economie zal pompen. Arcelor Mittal was wederom de sterkste stijger met een plus van 10,7%, Randstad volgde daarop met een plus van 9,8%. Arcelor Mittal wist afgelopen week elke dag een plus te noteren, terwijl er weinig relevant nieuws was. Moody’s hield de rating van Baa3 gelijk. Ook Randstad had een erg sterke week. Dinsdag was er het nieuws dat de tijdelijke werkgelegenheid met 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar, een teken dat de uitzendbranche verbeterd. BAM Groep daalde met bijna 8%, het grootste gedeelte kwam door een daling op donderdag toen ze een update verzorgden over het jaar. Ze zien zwakte in de Nederlandse huizenmarkt en vonden het te vroeg om te oordelen over de houdbaarheid van het dividend.

Europa

De Eurofirst 300 index steeg met 2,2%. De staalfabrikanten hadden een goede week; Arcelor Mittal, Thyssen Krupp en Vallourec stegen allen sterk, evenals de cementmaker Heidelberg Cement. De bankensector deed het minder goed, door slechte cijfers van HSBC en RBS. Credit Agricole, Societé Générale, Santander en Bankco Popular daalden allen tussen 1,9% en 3,5%. Het nieuws dat er een bankrun was op de Spaanse bank BBVA hield hierbij niet. Het bleek uiteindelijk een rij mensen te gaan die wachtten om t-shirts op te halen voor een gesponsorde loop.

Verenigde Staten

De S&P 500 Index steeg met 3,6% naar 1225,85 punten. De afgelopen week was er veel macro-economisch nieuws. Het nieuwe cijfer van de index voor inkoopmanagers (ISM) werd gepubliceerd en was beter dan verwacht. De Amerikaanse centrale bank overtrof licht de verwachtingen met $600 miljard monetaire verruiming. Tenslotte waren er vrijdag werkgelegenheidscijfers, die ook de verwachtingen overtroffen. Banken stegen met 5,9% over de week, mede ondersteund door het nieuws dat de centrale bank de banken toestaat de dividenden te verhogen. Starbucks steeg met 8,1% nadat ze in staat is gebleken de gestegen kosten door te geven aan de consumenten door iets hogere prijzen. De cijfers waren beter dan verwacht.

Azië

De Chinese aandelenmarkt had een sterke week: de China Enterprises Index steeg +7,1%, mede door een goed cijfer van de index voor fabrieksorders (PMI), dat beter was dan verwacht. Ook Japan had een sterke week: +4,6%. Korea steeg bijna 3%.