Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Weekbericht aandelen week 48 2010

9 december 2010

Analyse van de ontwikkelingen op de beurzen van 29 novmber tot en met 3 december 2010, samengevat door Aegon Asset Management.

Nederland

De AEX index steeg met 1,76% naar een niveau van 324,19 punten. De AEX index beleefde een volatiele week, door zorgen over een mogelijk faillissement van Ierland. De reddingspoging van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf de markt weer moed. Arecelor Mittal was het aandeel dat afgelopen het meeste steeg (+7,8%) door positieve kwartaalcijfers. KPN rendeerde het minste: -2,9%, maar daarvoor was geen duidelijke reden aan te geven.

Europa

Afgelopen week begon met een dalend vertrouwen in de afgesproken EU-bailout voor Ierland. Sinds de invoering van de euro bereikten de rentes van de Spaanse en Italiaanse regering hun hoogste peil. Op woensdag kondigde de ECB plannen aan om de crisis te verzachten, wat de markten weer vertrouwen gaf. Op donderdag verhoogde de ECB haar aankoop van de Portugese en de Ierse schuld, die leidde tot een stijging van de aandelenmarkt en de daling van de rente. De EU heeft aangekondigd dat zij de noodmaatregelen in ieder geval verlengen tot april. De FTSE Eurofirst 300 steeg deze week met 1,6%. Na het nieuws dat Rusland de WK in 2018 mag organiseren, stegen de aandelen tot de hoogste koers in 2 jaar. De Russische staalproducenten zagen hun aandelen het meeste stijgen in afwachting van grote bouwprojecten.

Verenigde Staten

Amerikaanse aandelen daalde eind vorige week licht, na het teleurstellende nieuws over de werkgelegenheid, de werkloosheid steeg naar 9,8%. De Dow Jones Industrial Average verloor op vrijdag 0,3% en sloot op 11,333.28, met een stijging van 2,4% deze week. De NASDAQ daalde 0,1% op vrijdag en sloot op 2,577.77, maar steeg deze week met 1.8%. De grondstoffenprijzen stegen over de hele linie. Olietermijnmarkt steeg boven de $ 88 per vat van 83,76 dollar, en koper benaderd recordniveaus, en goud steeg weer boven de $ 1.400 per ounce. Azië Aziatische markten zijn vorige week over de hele linie gestegen. De Nikkei 225 steeg in Tokio gemiddeld 1,4% tot 10,178.32, sinds de vijfde opeenvolgende week. Hong Kong Hang Seng-index zag ook zijn eerste winst in 4 weken, en steeg 1,9% tot 23,320.52. De BSE Sensex genoot van de beste week in Azië en steeg 4,3%. Geholpen door de sterke productie cijfers van China, zijn de mondiale markten deze week positiever, hoewel de inflatiedruk de beleggers herinnerde aan de mogelijke toekomstige aanscherping van de beleidsmaatregelen. Om zich te verzekeren tegen inflatie hebben Chinese beleggers hun goud invoer vervijfvoudigd. Positieve cijfers van de Indiase dienstensector en de industriesector hebben deze week geleid tot de eerste winst in 4 weken.

Bron: Bloomberg, FT