Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Ondernemer worden?

Zakelijk Voor mij als zelfstandig ondernemer Zeven tips voor een vliegende start

Zeven tips voor een vliegende start

U heeft de knoop doorgehakt: u wilt ondernemer worden. Een spannende tijd! Vrijheid, flexibiliteit: dat zijn de mooie kanten van werken als zelfstandige. Maar als ondernemer moet u ook zélf uw geldzaken regelen. Hoeveel heeft u per maand eigenlijk nodig om rond te komen? Zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering, is dat nou echt nodig? Wat moet u regelen voor uw pensioen? Wij geven u zeven tips om goed van start te gaan. Ook handig als u al wat langer als zelfstandige werkt!

1. Uw geldzaken

Voor veel mensen niet de leukste kanten van het werken als zelfstandige: geldzaken. Administratie, belastingen, modelovereenkomsten: wat moet u écht regelen?

Lees meer

2. Uw bankzaken

Een aparte zakelijke bankrekening heeft veel voordelen en geeft overzicht. Bekijk de zakelijke betaalrekening van KNAB of vergelijk de bekendste Nederlandse zakelijke betaalrekeningen.

3. Zorg voor een financieel vangnet

Veel mensen staan er liever niet bij stil. Maar als u een ongeluk krijgt, of ziek wordt, heeft u tijdelijk minder of zelfs geen inkomsten. Kunt u dan nog uw boodschappen betalen? En in uw huis blijven wonen? Als ondernemer heeft u geen recht op een uitkering van de overheid. Dus u zult zelf iets moeten regelen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan een goede oplossing. Maar u kunt ook zelf sparen, of deelnemen aan een broodfonds. Bekijk de alternatieven voor een AOV

4. Hoeveel sparen of verzekeren? Breng uw uitgaven in kaart

Hoe groot moet uw financiële vangnet zijn? Dat weet u alleen als u inzicht heeft in uw maandelijkse uitgaven. Wij hebben daar een handig hulpmiddel voor: de uitgavencheck. Die hebben wij met medewerking van het Nibud ontwikkeld, hét onafhankelijke instituut voor budgetvoorlichting. Zo ziet u snel en gemakkelijk hoeveel u maandelijks uitgeeft. 

5. Geld voor later

Uw pensioen... Dat is wel het laatste waar u aan wilt denken, als kersverse zelfstandige. Maar als u als ondernemer niets regelt, heeft u later alleen recht op de AOW. Zet daarom wat geld opzij voor uw pensioen. Dat kan op verschillende manieren. 

Bekijk de mogelijkheden

6. Wat als u er niet meer bent?

Als u een gezin heeft, is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) eigenlijk onmisbaar. Want zo voorkomt u dat uw nabestaanden in financiële problemen komen als u overlijdt.

Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering

7. Een huis kopen als ondernemer?

Zelfstandig ondernemer zijn en een huis kopen: veel mensen denken dat dat niet samen gaat. Toch kan het wel!

Bekijk de mogelijkheden