Als u zzp’er wordt, komt er veel op u af. Dat snappen wij bij Aegon heel goed. Van een bedrijfsnaam verzinnen tot inschrijven bij de Kamer van Koophandel… U moet het allemaal zelf regelen. En dat geldt ook voor uw financiën. Om u daarbij op weg te helpen, noemen wij hier drie belangrijke belastingzaken. Heeft u die op orde? Dan bent u klaar voor de start!
1. Zorg dat uw administratie op orde is
Veel mensen vinden het een vervelende klus: de administratie. Maar als zzp’er ontkomt u er niet aan. De Belastingdienst wil dat u al uw facturen, zakelijke rekeningen, inkomsten en uitgaven bijhoudt. Dit moet u allemaal zeven jaar lang bewaren.
Werk uw administratie minstens een keer per maand bij. Zo houdt u het overzicht. U kunt hiervoor een Excelbestand gebruiken. Maar er zijn ook allerlei computerprogramma’s en apps beschikbaar. En u kunt uw administratie zelfs uitbesteden aan een accountant of boekhouder.
2. Maak gebruik van belastingvoordelen voor zzp’ers
Ook als zzp’er moet u belasting betalen. Maar wist u dat u ook recht heeft op belastingvoordelen? Dat zijn er meer dan u misschien denkt. Voor deze belastingvoordelen is het belangrijk dat u minimaal 1225 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt. Dit heet het ‘urencriterium’. Ook het bijwerken van uw administratie valt onder het urencriterium. Of tijd die u steekt in uw bedrijfswebsite. U moet de uren die u aan uw bedrijf besteedt aan kunnen tonen. Zorg daarom dat u uw uren zorgvuldig bijhoudt.
Vindt u belastingaangifte doen moeilijk? Misschien is het dan een goed idee om een boekhouder te zoeken. Die weet precies voor welke aftrekposten u in aanmerking komt. Een boekhouder hoeft niet duur te zijn. En de kosten zijn aftrekbaar. Wilt u meer informatie over belastingen voor zzp’ers? Neem dan eens een kijkje op de website van de Belastingdienst.
3. Download een modelovereenkomst
Een modelovereenkomst is een document van de Belastingdienst. Hierin staan afspraken tussen u en uw opdrachtgever. Zodat het voor de Belastingdienst duidelijk is dat u écht als zzp’er werkt. En niet in loondienst bent. Als dat niet duidelijk genoeg is, kunt u een boete krijgen.
Alle modelovereenkomsten op een rijtje
Er zijn verschillende soorten modelovereenkomsten:
- Algemene modelovereenkomsten zijn voor iedereen te gebruiken. In elke branche en bij alle soorten werk.
- Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen zijn voorbeeldovereenkomsten voor bijvoorbeeld medische beroepen, de bouw, of het onderwijs.
- Individuele overeenkomsten kunt u zelf opstellen, samen met uw opdrachtgever. De Belastingdienst moet deze overeenkomst dan wel beoordelen.
U kunt de modelovereenkomsten downloaden op de website van de Belastingdienst.