De 4 belangrijkste veranderingen

Het pensioenakkoord is samen te vatten in 4 veranderingen. Deze gelden straks voor iedereen - of je nu een grote werkgever bent of kleine start-up. Bij ons is dit allemaal geregeld.

Image
De 4 belangrijkste veranderingen

1. Alles is een beschikbare-premieregeling (DC)

Misschien had je hem al, misschien nog niet. Maar alle werknemers moeten straks pensioen opbouwen in een beschikbare-premieregeling. Dat betekent eigenlijk dat er geen pensioenen meer beloofd worden. De inleg staat vast, de uitkomst niet. Iedere werknemer heeft een eigen pensioenpot waar de werkgever én hij/zij zelf geld in doen. Dit geld wordt belegd en de werknemer bepaalt hoeveel risico die daarbij wil lopen. Meer vrijheid en meer inzicht dus.

2. Premiestaffel voor alle leeftijden gelijk

Nu is het vaak zo dat de premie omhooggaat als een werknemer richting de pensioenleeftijd gaat. Hoe ouder, hoe meer er relatief wordt ingelegd in de pensioenpot. In het nieuwe systeem zijn de premiestaffels waarmee de premie wordt berekend vlak en leeftijdsonafhankelijk. Kies je als werkgever voor het overgangsrecht, dan geldt de vlakke staffel alleen voor nieuw personeel. Voor huidig personeel blijft dan de stijgende staffel gelden en is compensatie niet nodig. Kies je als werkgever voor transitie? Dan is dit een flinke overgang, die niet voor alle werknemers gunstig uitpakt. Hoe kunnen zij gecompenseerd worden? En hoe wordt dat gefinancierd? Dat zijn vragen om goed over na te denken.

3. Een eenvoudiger nabestaandenpensioen

Nog zo’n verandering van het pensioenakkoord: het partner- en wezenpensioen wordt meer gestandaardiseerd. Nu gebeurt het nog te vaak dat iemand het niet goed heeft geregeld voor de nabestaanden. Daarom wordt met de nieuwe wet het partner- en wezenpensioen een vast percentage van het salaris. Je mag dit altijd nog wijzigen, maar zo is het in de basis goed geregeld. Goed om te weten: alle nabestaandenpensioenen zijn straks op risicobasis. Dus een werknemer bouwt geen potje op, maar is verzekerd zolang die in dienst is.

4. Iemand die met pensioen gaat kan straks een Bedrag Ineens kiezen

Gek genoeg is Nederland het enige land waar je levenslang pensioen ontvangt. Dat is natuurlijk een luxe, maar het is ook fijn om aan het begin van je pensioen wat meer te besteden te hebben. Omdat je dan bijvoorbeeld nog een hypotheek moet afbetalen. Of nog grote reisplannen hebt. Dat wordt in het nieuwe pensioenstelsel mogelijk, met het Bedrag Ineens. Je kunt dan maximaal 10% van de waarde van je ouderdomspensioen in een keer opnemen.

Image
Onze medewerkers

Pensioen voor je werknemers?

Wil je een pensioen voor je werknemers dat voldoet aan al deze veranderingen? Stap over naar Aegon Cappital en het is 1 klap geregeld. Laat je gegevens achter en wij bellen jou.

Of neem zelf contact op met een van onze medewerkers.
Je naam
Je naam
Je organisatie
Je organisatie
Je e-mailadres
Je e-mailadres
Je telefoonnummer
Je telefoonnummer