Wat is een PPI?

Misschien is het je al opgevallen. In ons logo zijn de letters PPI rood. Want dat is wat we zijn: een PPI, oftewel een premiepensioeninstelling. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom zou je je pensioenregeling onderbrengen bij een PPI?

Image
Wat is een PPI

Pensioenfondsen kent iedereen, net als verzekeraars. Een jaar of tien geleden is daar een nieuw type pensioenuitvoerder bij gekomen: de premiepensioeninstelling (PPI). Dat is kortgezegd een instelling die pensioenpremies belegt voor aangesloten deelnemers.

Hoe werkt pensioenopbouw bij een PPI?

Bij een PPI is het menu duidelijk. Je kunt er alleen een beschikbare premieregeling krijgen. Dat is trouwens het enige type regeling dat een werkgever straks in het nieuwe pensioenstelsel nog mag aanbieden. Met een beschikbare premieregeling staat de hoogte van de premie vast, maar de hoogte van het uiteindelijke pensioen niet. Het pensioen van je werknemers wordt namelijk belegd. Zo bouwt iedere werknemer zijn eigen individuele pensioenpot op. Hoe hoger het beleggingsrendement, hoe hoger het pensioen.

Wat zijn de voordelen van een PPI?

De uitvoeringskosten van een PPI zijn laag. Dat komt doordat het werk van een PPI overzichtelijk is: het pensioenkapitaal van je werknemers beheren. Ingewikkelde regelingen uit het verleden zijn er niet. Een PPI heeft dus niet te maken met allerlei dure garanties en complexe administratiesystemen.

Pensioenfondsen moeten grote geldbuffers aanhouden vanwege de enorme verplichtingen die ze hebben. Dat gaat ten koste van het rendement. Bij een PPI daarentegen draait het om lifecyclebeleggen. Het rendement komt volledig ten goede aan je werknemers.

Een PPI werkt vaak met kortlopende contracten of abonnementen. Ben je niet tevreden? Of kun je ergens anders een betere deal krijgen? Dan stap je aan het eind van de periode eenvoudig over.

Kies je voor een PPI? Dan kies je voor een pensioen dat klaar is voor de toekomst. De regelingen die PPI’s aanbieden, zijn namelijk nu al grotendeels pensioenakkoord-proof.

Wat zijn de nadelen van een PPI?

Je wilt je werknemers waarschijnlijk een partnerpensioen bieden. En het is ook fijn als er iets geregeld is bij arbeidsongeschiktheid. Maar een PPI mag deze risico’s niet zelf verzekeren. Dat lijkt een nadeel, maar gelukkig is er een oplossing. De PPI kan deze risico’s voor je onderbrengen bij een verzekeraar. Je hebt er dus zelf geen omkijken naar.

Een PPI mag geen gegarandeerd pensioen aanbieden. Je werknemer heeft dus geen zekerheid over de hoogte van zijn pensioen. Nu zijn gegarandeerde pensioenen in het nieuwe pensioenstelsel niet meer toegestaan. Alle werkgevers moeten voor 2027 over op een beschikbare premieregeling. Dit nadeel vervalt straks dus vanzelf.

Image
Altijd iets te kiezen

Altijd iets te kiezen

Elk bedrijf is anders. Daarom stel je bij ons een pensioenregeling samen die écht bij je past.

Kies je pensioenregeling

Vind een adviseur bij jou in de buurt