Vast pensioen en variabel pensioen: wat is het verschil?

Het duurt misschien nog even. Maar stel dat je 68 bent. Voor de meeste mensen komt dan hun pensioenkapitaal vrij. Daarmee koop je een levenslange pensioenuitkering. Je kiest dan voor een vast pensioen of een variabel pensioen. Maar wat zijn dat eigenlijk? En hoe verschillen ze van elkaar? Je leest het hieronder.

Image
Vast pensioen en variabel pensioen

De belangrijkste verschillen tussen een vast en een variabel pensioen

Een vast pensioen? Of toch een variabel pensioen? Voor sommige mensen een moeilijke keuze. Met een vast pensioen kies je voor zekerheid. Je weet namelijk van tevoren hoeveel je krijgt. Maar ja, dat is door de lage rente misschien minder dan je had gehoopt. Met een variabel pensioen kies je voor doorbeleggen. Je pensioenkapitaal blijft belegd en heeft dus kans om door te groeien. Of dat ook echt gebeurt? Dat is niet zeker. De hoogte van een variabel pensioen hangt af van de beleggingsresultaten, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting. Zit het mee? Dan stijgt je pensioen. Zit het tegen? Dan daalt je pensioen.

Vast pensioen
Variabel pensioen

De hoogte van je pensioen

De hoogte van je pensioen verandert niet. Je krijgt de rest van je leven hetzelfde bedrag.

De hoogte van je pensioen verandert wel. Dat gebeurt één keer per jaar in januari.

De marktrente als je pensioen begint

Je zit vast aan de huidige marktrente. De rente van nu bepaalt namelijk hoeveel pensioen je de rest van je leven krijgt. Maar de rente staat op dit moment erg laag. Daardoor krijg je minder pensioen dan je misschien had verwacht.

Je zit niet vast aan de huidige marktrente. Je pensioen wordt namelijk elk jaar opnieuw berekend. Onder meer op basis van de rente die dan geldt. Daardoor is de rente van vandaag minder bepalend voor de hoogte van je pensioen. En zit je er niet voor de rest van je leven aan vast.

De marktrente daarna

Je pensioen verandert niet als de marktrente stijgt of daalt.

Je pensioen verandert als de marktrente stijgt of daalt. Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Beleggingen

Je pensioenkapitaal wordt niet belegd. Je pensioen stijgt dus niet als het goed gaat met de beurs. En je pensioen daalt niet als het slecht gaat met de beurs.

Je pensioenkapitaal wordt belegd. Doen je beleggingen het beter dan verwacht? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Doen ze het slechter dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Gemiddelde levensverwachting

Je pensioen verandert niet als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht.

Je pensioen verandert als de gemiddelde levensverwachting zich anders ontwikkelt dan verwacht. Stijgt de gemiddelde levensverwachting van iemand van jouw leeftijd sneller dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen. Blijft de levensverwachting achter op de eerdere verwachting? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen.

Inflatie

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook je inkomen stijgt. Maar dit pensioen blijft gelijk. Over 20 jaar kun je met dit bedrag waarschijnlijk minder doen dan vandaag.

De dagelijkse boodschappen worden vrijwel elk jaar duurder. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook je inkomen stijgt. Maar met dit pensioen is dat niet zeker. De hoogte van dit pensioen staat namelijk niet vast. Stijgt je pensioen? Dan merk je weinig van de inflatie. Daalt je pensioen? Dan krijg je én een lager bedrag én kun je daar minder mee doen.

Het variabele pensioen van Aegon

Het neutrale, offensieve en zeer offensieve beleggingsprofiel van Aegon Cappital sluiten aan op het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Dat is het variabele pensioen van Aegon. Toch liever een vast pensioen? Bijvoorbeeld het Aegon Uitkerend Garantiepensioen? Dat kan natuurlijk ook.

Je hoeft bij ons in elk geval geen voorlopige voorkeur door te geven voor vast of variabel. Wij vinden dat een beleggingsprofiel vooral iets moet zijn dat nú goed bij je past. Straks, op je pensioendatum, heb je alle vrijheid om dit opnieuw te bekijken. Je kunt vanuit elk profiel kiezen voor vast en vanuit elk profiel voor variabel.

Je bepaalt zelf wie het pensioen uitkeert

Wie jouw pensioen gaat uitkeren? Dat bepaal je zelf. Je krijgt tegen je pensioendatum in elk geval een vrijblijvende offerte op maat van Aegon. Maar je mag ook overstappen naar een andere aanbieder. Dat noemen we het shoprecht. Voordeel is dat je alle vrijheid hebt om het pensioen te kiezen dat het beste past bij je wensen.

Pensioenkapitalen samenvoegen op je pensioendatum

Mensen wisselen steeds vaker van baan. Grote kans dus dat je straks verschillende pensioenkapitalen hebt opgebouwd. Je kunt van deze kapitalen allemaal losse pensioenuitkeringen kopen. Maar je mag die kapitalen ook samenvoegen op je pensioendatum. Je krijgt dan één pensioenuitkering in plaats van meerdere kleine. Bovendien betaal je maar één keer kosten. Zo hou je meer pensioen over.

Image
Het vaste pensioen van Aegon

Het vaste pensioen van Aegon

De rest van je leven hetzelfde bedrag. Dat biedt zekerheid. Maar je weet ook dat dit pensioen waarschijnlijk steeds minder waard wordt. Het stijgt namelijk niet mee met de prijzen.

Meer over het Aegon Uitkerend Garantiepensioen
Image
Het variabele pensioen van Aegon

Het variabele pensioen van Aegon

Je pensioen blijft belegd en heeft dus kans om door te groeien. Maar het is niet zeker of dat ook echt gebeurt. Wat je wel zeker weet is dat je elk jaar een ander bedrag ontvangt.

Meer over het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen