Staan we aan de vooravond van een nieuwe krediet crisis?

Image
Silicon Valley Bank omgevallen
Author Image

Redactie | Aegon Blog

22 March 2023 16:24

Het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB) heeft in de financiële markten wereldwijd tot veel zorgen geleid. Betekent dit dat we weer aan het begin staan van een nieuwe krediet crisis? In dit artikel lees je hoe het effect heeft op Aegon en Aegon Cappital.

Als gevolg van de ineenstorting van de SVB hebben de Amerikaanse toezichthouders ook Signature Bank of New York onder toezicht gesteld. Daarnaast zijn er nog enkele andere regionale banken onder verscherpt toezicht. Deze maatregel is vooral vanuit voorzorg genomen. Ondanks de flinke rimpelingen die deze gebeurtenissen ook in het Europese bankwezen teweeg heeft gebracht, zien we vooralsnog dat het omvallen van de SVB een geïsoleerd geval betreft. Dit geldt ook voor Credit Suisse.

Aegon Cappital besteedt veel aandacht aan het spreiden van de risico’s van de beleggingen. Goed om te weten is dat we aandelen hebben in de SVB, Signature Bank en Credit Suisse. Onze beleggingen in deze aandelen zijn allen kleiner dan 0,01%. Daarnaast beleggen we in vastgoed, grondstoffen en in verschillende vormen van obligaties. In al deze andere beleggingsvormen hebben we géén positie in SVB of Signature Bank. Met betrekking tot Credit Suisse hadden we een positie in het soort obligaties dat helaas is afgeschreven. Deze positie was eveneens minder dan 0,01% binnen het Fixed Income Spread Fund. De verhouding van de aandelen ten opzichte van de overige beleggingen is afhankelijk van de leeftijd en risicoprofiel van onze deelnemer.