Actief aan de slag met je nachtrust

Image
Blog FinSnap Aegon
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

21 September 2022 13:13

Klinkt tegenstrijdig nietwaar? Maar aandacht voor je nachtrust levert veel op. Zodat jij als ondernemer je creativiteit en concentratievermogen optimaal kan benutten voor ideeën en plannen. Om fit te zijn en blijven is slaap je belangrijkste energieleverancier. Tijdens het slapen herstelt niet alleen je lichaam, ook mentaal tank je bij.

 

Doe de slaaptest

Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat je beter kan omgaan met inspanning overdag. Als je te weinig slaapt of als je slaap niet van goede kwaliteit is, kan een slaaptekort ontstaan. En dat merk je al snel in je energie, concentratie of stemming. Op de langere termijn kan slaaptekort zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Ga daarom actief aan de slag met de lengte en kwaliteit van je nachtrust. Herken jij signalen van slaaptekort? Check het met de slaaptest:

Slaaptest

Het kost mij moeite om in slaap te vallen

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik slaap ’s nachts niet door en word steeds wakker

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik merk dat ik ’s ochtends niet uitgerust ben

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik voel me vaak moe

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik laad mijn energie niet makkelijk op

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik ben prikkelbaar

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik zie er vermoeid uit

Soms

Regelmatig

Vaak

Het werk kost me meer moeite en levert me minder plezier

Soms

Regelmatig

Vaak

Ik heb moeite me te concentreren en maak meer fouten

Soms

Regelmatig

Vaak

Scoor je grotendeels ‘Regelmatig’ of ‘Vaak’? Niet getreurd. Des te meer winst valt er te behalen! Met een aantal praktische keuzes bereik je al veel. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

 

Werk

Sluit je werkdag bewust af. Aan het einde van de dag of uiterlijk twee tot drie uur voordat je gaat slapen. Wat ging goed? Wat heb je afgerond? En herplan taken waar je niet aan toe kwam. Dat geeft overzicht en voldoening. En zo kom je makkelijker tot rust en sneller in slaap.

 

Leg je telefoon weg

Het lijkt een open deur, maar leg je (werk)telefoon, tablet of laptop weg vanaf een bepaalde tijd. Zo weersta je de verleiding om toch weer aan het werk te gaan of blijven. Win-win als je het ons vraagt, als je daardoor gelijk meer tijd en aandacht hebt voor bijvoorbeeld je partner, kind of een hobby.

 

Eh, hoeveel beweeg jij?

Beweeg jij elke dag minstens een half uur aaneengesloten? Wist je dat dit half uur, vooral buiten in het daglicht, een positief effect heeft op goede diepe slaap? Elke dag een wandelingetje (wat belletjes doen, kan ook wandelend), je boodschappen halen op de fiets of buiten sporten. Het is gezond, goed voor je conditie én voor je slaap.

 

Hoe we jou helpen

Stoei jij met je energie, concentratie of stemming? Maak je je zorgen over je slaap of denk je dat deze tips onvoldoende zijn om jouw slaap te verbeteren? We werken samen met professionele slaapcoaches van ReaSupport die je kunnen helpen. Bespreek de mogelijkheden vrijblijvend met onze casemanagers. Heb je andere vragen of zorgen over je fysieke of mentale gezondheid? Ook dan zijn we er voor je. Je bereikt ons op werkdagen via telefoonnummer 070 - 344 52 18 tussen 8.30 en 17.30 uur. Mailen kan natuurlijk ook.