Inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Werk je in loondienst? En raak je arbeidsongeschikt? Je werkgever betaalt je salaris maximaal twee jaar door. Dat is wettelijk verplicht en hoef je je geen zorgen over te maken. Maar wat gebeurt er na die twee jaar? Allereerst heb je recht op een uitkering van het UWV. En als je werkgever een IVA-, WGA- of WIA-verzekering heeft afgesloten, krijg je een aanvullend bedrag van ons. Dit is het arbeidsongeschiktheidspensioen. Benieuwd of je hier recht op hebt? We vertellen graag hoe je daar achter komt.

Image
Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid: bereken het hier
Weten wat je inkomen per jaar is als je arbeidsongeschikt raakt? Vul je salaris in en kruis aan welke verzekering je hebt. Weet je niet welke het is? Je ziet het op je Pensioen 1-2-3.

 

 

 

Je krijgt voor je arbeidsongeschiktheidspensioen op een aantal momenten een brief. Namelijk als je verzekering start, wijzigt of stopt. Arbeidsongeschiktheidspensioenen bij Aegon heeft verschillende namen: WIA-35min, WIA-Bodem, WGA-Aanvulling light, IVA-Excedent, WGA-Excedent en WIA-Excedent. Heb je één van deze producten? Dan krijg je de volgende informatie:

  • Pensioen 1-2-3: Dit is een overzicht van je pensioen en krijg je als je werkgever je heeft aangemeld. In het Pensioen 1-2-3 staat wat er verzekerd is als je arbeidsongeschikt wordt.
  • Wijzigingsbrief: Deze brief krijg je als er iets in je arbeidsongeschiktheidsregeling wijzigt. Zoals de dekking. 
  • Stopbrief: Deze brief krijg je als je uit dienst gaat bij je werkgever, als je de eindleeftijd op de verzekering bereikt of als je werkgever de verzekering opzegt. Je kan deze verzekering niet zelf voortzetten.
  • Overzicht Arbeidsongeschiktheidspensioen (OAP): Je krijgt ieder jaar een overzicht over het voorgaande jaar. In dit overzicht staat waarvoor je verzekerd bent als je arbeidsongeschikt wordt. De uitkering die je dan krijgt hangt af van hoe arbeidsongeschikt je bent. Je kan zelf berekeningen maken op onze webpagina: ‘naam webpagina’.
  • Overzicht arbeidsongeschiktheidspensioen (OAP) voor uitkeringsgerechtigden: Ontvang je al een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan krijg je ook een overzicht arbeidsongeschiktheidspensioen. In dit overzicht staat dan de hoogte van je uitkering.

Ben je door het UWV gekeurd? Dan krijg je een WIA-beschikking. Stuur ‘m op via ons webformulier. Zo gebeurd. Wij checken of je recht hebt op een uitkering. Daarvoor kijken we naar het soort verzekering dat je hebt, de mate dat je arbeidsongeschikt bent en je restverdiencapaciteit. Natuurlijk krijg je zo snel mogelijk bericht óf en hoeveel we uitkeren.

Kloppen je gegevens niet? Geef wijzigingen eenvoudig door aan je werkgever. Dan zorgen we er samen met je werkgever voor dat het op de volgende brief van Aegon goed staat. Goed om te weten: geef je adreswijziging door aan de gemeente. Dan krijgen we je nieuwe adres automatisch via de Basisregistratie Personen (BRP). We sturen je post vervolgens naar het nieuwe adres.

Je werkgever heeft voor zijn werknemers een arbeidsongeschiktheidspensioen afgesloten. Hiermee ben jij als werknemer verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Het is geen extra pensioen dat je opbouwt.

Veelgestelde vragen

Mogelijk heeft je werkgever de verzekering bij Aegon beëindigd. Het is belangrijk om dit te checken bij je werkgever. Is de verzekering niet beëindigd, maar kreeg je toch de stopbrief? Dan is er iets misgegaan. Vraag je werkgever om je opnieuw aan te melden. Zodat je weer verzekerd bent. Je krijgt dan opnieuw de Pensioen 1-2-3 brief.
 
We halen de adressen van onze klanten rechtstreeks uit de Basisregistratie Personen (BRP). Soms is een adres daar niet bekend. Bijvoorbeeld omdat je je adreswijziging niet hebt doorgegeven aan de gemeente. Of omdat je in het buitenland woont. Dan sturen we de brief via je werkgever. Dat doen we ook als je BSN, geboortedatum of geslacht in onze administratie niet klopt met de BRP. Heeft je werkgever je gegevens bij ons goed laten zetten? Dan krijg je natuurlijk zelf weer post van ons. 
 
Zodra je uit dienst bent, stopt het arbeidsongeschiktheidspensioen automatisch. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je  krijgt alleen nog een overzicht over het jaar voor je uit dienst ging. Ben je ziek uit dienst gegaan? Dan blijf je verzekerd zolang je arbeidsongeschikt bent.

 
Heb je eerder aangegeven dat je geen arbeidsongeschiktheidspensioen wilt? En wil je dat nu wel? Dan meld je je aan door een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring vind je op deze pagina onder het kopje ‘Downloads’. Vul de verklaring in en stuur deze ondertekend naar ons op via het webformulier. Je hoort zo snel mogelijk óf en wanneer je verzekerd bent.
 
Je kan per 1 januari stoppen met deelname aan deze verzekering. Neem hiervoor contact op met je werkgever. Goed om te weten: om je deelname te stoppen is een afstandsverklaring nodig. Deze verklaring vind je op deze pagina onder het kopje ‘downloads’. Even invullen. En opsturen naar je werkgever. Je hoort dan of je afgemeld kan worden voor de verzekering.