Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

De achilleshiel van de mkb-verzuimkampioen: geen ander werk voor uw zieke

mkb verzuim
Zakelijk Blog Inkomensbescherming De achilleshiel van de mkb-verzuimkampioen: geen ander werk voor uw zieke
13-09-2019

Het zal u maar gebeuren: een langdurig zieke medewerker. Komt in het mkb relatief zelden voor, maar juist bij u is het wel raak. Werkgevers die dit overkomt, lopen vaak tegen hetzelfde probleem aan. Hun organisatie biedt geen ander werk dat de zieke kan doen. Volgens de wet moet u dan omzien naar werk bij een andere werkgever. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

De regels rond verzuim bezorgen mkb’ers veel kopzorgen. Volgens onderzoek ervaren werkgevers zelfs nergens méér ‘regeldruk’ dan rond deze verplichtingen. Met als een van de grootste pijnpunten de plicht om re-integratie bij een andere werkgever te organiseren als er in eigen huis onvoldoende mogelijkheden zijn. Bent u mkb’er en verzuimt een van uw werknemers langdurig, dan is de kans helaas groot dat u voor deze complexe opgave komt te staan. In een kleine organisatie is nu eenmaal minder alternatief werk voor een zieke dan in een grote. Het is de achilleshiel van het mkb. 

Pluspunten slaan om in nadelen

Hier komt nog bij dat de pluspunten die het verzuim in het mkb zo laag houden, in deze situatie gemakkelijk omslaan in nadelen. De grote onderlinge betrokkenheid verhoogt de drempel om over werk bij een andere werkgever te beginnen. En wie gewend is knelpunten samen op te lossen, schakelt niet zo gemakkelijk een externe partij in om zulk werk te zoeken. Want nog afgezien van de kosten voelt dat al snel als het afschuiven van het probleem. En dus het verraden van de persoonlijke relatie. 

UWV is een strenge poortwachter

Het grote gevaar is dat u en uw zieke werknemer op die manier te lang blijven proberen om een oplossing binnen de eigen organisatie te vinden. In de praktijk is UWV bij de toetsing van de re-integratie-inspanningen streng op dit punt. Zijn er twijfels over terugkeer in de eigen organisatie, dan moet u uiterlijk na een jaar ziekte de optie van een extern traject verkennen én in gang zetten. Desnoods zelfs als een intern traject nog loopt. U zult dus door de zure appel heen moeten. 

De kans op werk moet voorop staan

Toch wil dit niet zeggen dat u verraad pleegt ten opzichte van uw zieke werknemer. Uiteraard wilt u niets liever dan hem binnen uw organisatie aan het werk houden. En natuurlijk doet het pijn als dat niet lukt. Maar zijn grootste belang is dat hij aan de slag blijft in een functie die past bij zijn gezondheidsbeperkingen. Zodat hij zoveel mogelijk zelf in zijn inkomen kan voorzien, nu en in de toekomst. Dát belang vooropzetten kan nooit verraad zijn. U hiervoor inspannen is juist een bewijs van trouw aan de relatie die u samen heeft opgebouwd. Dat maakt de situatie niet leuker. Maar het betekent wel dat u uw werknemer recht in de ogen kunt blijven kijken. En uzelf ook. 

Binnenkort in een volgende blog 5 praktische tips om met uw zieke werknemer in gesprek te gaan over ander werk én een andere werkgever.

Direct aan de slag?

 

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.