Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zakelijk Pensioen Automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen

Automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen

Mensen wisselen steeds vaker van baan en werken steeds korter voor een werkgever. Daardoor bouwen ze bij verschillende pensioenuitvoerders kleinere pensioenen op. Wie veel van dit soort kleine pensioenen heeft én deze afkoopt, kan té weinig pensioen overhouden voor later. De overheid probeert dit met de ‘Wet waardeoverdracht klein pensioen’ te voorkomen.

Automatische overdracht sinds 1 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 mogen kleine pensioenen automatisch overgedragen worden aan de nieuwe pensioenuitvoerder. Het voordeel voor de werknemer is dat al zijn pensioenen dan op één plek staan. Aegon start vanaf 1 augustus 2019 met het automatisch verwerken van kleine pensioenen die wij ontvangen. Later dit jaar starten wij ook met het overdragen van kleine pensioenen.

Wat is een klein pensioen?

Een klein pensioen is een pensioen met een waarde tussen de € 2,- en € 497,27 bruto per jaar (in 2020).

Afkopen niet meer mogelijk

Door de Wet waardeoverdracht klein pensioen kunnen werknemers ook geen kleine pensioenen meer afkopen. Zo wil de overheid voorkomen dat kleine pensioenen worden gebruikt voor andere doeleinden dan ‘pensioen’. En dat werknemers daardoor straks te weinig pensioen krijgen.

Bezwaar maken kan niet

De overdracht van de kleine pensioenen gebeurt rechtstreeks tussen de huidige pensioenuitvoerder en de nieuwe pensioenuitvoerder. Zowel de werkgever als de werknemer heeft daar geen rol in en kan ook geen bezwaar maken tegen de automatische overdracht. Ook wordt er geen offerte uitgebracht.

Eventuele kosten

Bij de automatische waardeoverdracht ontvangen wij een bedrag van de oude pensioenuitvoerder. Voor dit bedrag kopen wij een pensioen aan voor de werknemer. Is het daarvoor door u verschuldigde totaalbedrag hoger dan het ontvangen bedrag van de oude pensioenuitvoerder? Dan moet u als werkgever het verschil bijbetalen. Dit werkt op dezelfde manier als de afhandeling van een reguliere individuele waardeoverdracht. Bij een regeling met alleen beschikbare premie is deze verplichting niet van toepassing.

Als werkgever hoeft u niets te doen

Het overdragen van de waarde gebeurt automatisch. Als werkgever hoeft u niets te doen. Aegon als nieuwe pensioenuitvoerder informeert de werknemer wanneer het pensioen is overgedragen.  

Meer weten?

Neem dan gerust contact op met uw adviseur.

 

Lees meer over de Wet waardeoverdracht klein pensioen