Past je arbeidsongeschiktheidsverzekering nog bij je?

Image
Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid: bereken het hier
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

21 September 2022 12:38

Je AOV is gebaseerd op gegevens die je aanleverde toen je ‘m afsloot. Maar je situatie kan veranderen. Misschien werk of verdien je nu meer of juist minder. Of je doet ander werk.

 

Verandert je situatie? Geef het door aan je adviseur

Als je situatie verandert, heeft dat misschien gevolgen voor je verzekering. Neem dan contact op met je adviseur. Want het is belangrijk dat je verzekering bij je blijft passen.

 

Voorkom vervelende verrassingen

Waarom is het zo belangrijk dat je wijzigingen in je situatie doorgeeft? Niet alleen zodat de verzekering bij je blijft passen. Ook voor het geval je een uitkering nodig hebt bij arbeidsongeschikt. We hopen het natuurlijk niet, maar als je arbeidsongeschikt wordt, checken we je situatie en je AOV. Komt je situatie niet overeen met de eerder verstrekte gegevens? Dan bestaat de kans dat je een lagere of geen uitkering krijgt. Of we kunnen niet direct duidelijkheid geven omdat de beoordeling langer duurt. Dit voorkom je door veranderingen in je situatie op tijd door te geven.

 

Een praktijkvoorbeeld

Wat de gevolgen kunnen zijn als je een verandering niet op tijd doorgeeft? Hierbij een voorbeeld uit de praktijk: Arjan heeft samen met zijn zoon Ruud een hoveniersbedrijf. Arjan doet het administratieve werk en Ruud het fysiek zwaardere werk. Beiden hebben een AOV bij Aegon. Daarbij betaalt Arjan met 150 euro per maand een lagere premie dan Ruud die 225 euro betaalt. Omdat hij met zijn fysiek lichtere werk minder risico loopt op uitval dan Ruud. Dan gebeurt er iets vreselijks: Ruud krijgt een zwaar motorongeluk, raakt gehandicapt en moet jarenlang revalideren. Privé natuurlijk een groot drama. Maar ook zakelijk heeft dit gevolgen.

 

Arjan gaat door met het hoveniersbedrijf en neemt een deel van Ruud zijn werk over. Hij gaat dus méér fysieke arbeid doen. Dit vergeet hij via zijn adviseur aan ons te melden. En dat heeft gevolgen als hij twee jaar later met rugklachten uitvalt door het fysiek zwaardere werk. Arjan meldt zich arbeidsongeschikt. Wanneer we zijn aanvraag voor een uitkering beoordelen, komen we erachter dat hij de afgelopen jaren fysiek zwaarder werk deed dan hij eerder opgaf. Helaas heeft dat gevolgen voor zijn uitkering. Als hij de verandering in werk had doorgegeven, zou zijn premie gestegen zijn naar 225 euro (in plaats van 150 euro per maand). Daarmee had hij recht op een uitkering van 25.000 euro per jaar. Nu ontvangt hij slechts een deel daarvan, namelijk 16.600 euro. Dit verschil van meer dan 8.000 euro is een flinke tegenvaller, dat hij eenvoudig kon voorkomen. Geef een wijziging daarom op tijd door.

 

Wat is belangrijk om door te geven?
Elk jaar sturen we je een checklist met de brief ‘Past uw arbeidsongeschiktheidsverzekering nog bij u?’. Het kan natuurlijk dat je werkzaamheden na ontvangst van de brief wijzigen. Ook dan is het verstandig om dit door te geven. Bekijk deze checklist of lees na wat belangrijk is om te melden. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden (rechts op de pagina in het donkerblauwe blokje ‘Documenten’). En is er iets gewijzigd in je situatie? Neem contact op met je adviseur.