“Een studieschuld van € 30.000 doet best wel pijn” 

Collegegeld, boeken, een studentenkamer én goed leven. Studeren kost geld, bakken met geld. En dus lenen heel wat studenten van DUO. Het gevolg? Een vette studieschuld. Met een schuld van bijna € 30.000 weet Aegon-collega Heijo (26) daar alles van. We vragen hem ernaar.

Image
Studieschuld en hypotheek Aegon

Dikke spijt van je lening of totaal niet?

Heijo: “Zeker geen spijt. Het is het waard. Ik koos tijdens bewust voor een lening. Ik heb twee broertjes, mijn ouders konden niet voor ons alle drie álles betalen. Hierdoor was studeren voor mij best duur: mijn collegegeld, boeken en kamer betaalde ik zelf. Bovendien deed ik zowel een hbo-opleiding als een master. Tijdens mijn hbo-opleiding bouwde ik een studieschuld van € 7.000 op. Na die opleiding was ik door mijn basisbeurs heen. En dus wist ik dat mijn master aardig in de papieren ging lopen. Ik berekende dat ik zeker € 20.000 kwijt zou zijn. Ik geloofde dat ik dat later terug kon verdienen. Dat blijkt nu ook. Door mijn master kwam ik in aanmerking voor meer interessante banen. Ik koos voor een traineeship bij Aegon. Hieraan dank ik mijn huidige, uitdagende baan.  Met het bijbehorende salaris kan ik mijn studieschuld terugbetalen.” 

Hoe gaat het terugbetalen van je studieschuld?

“Dat doe ik sinds 1,5 jaar. Eerlijk is eerlijk: het deed wel even pijn toen DUO liet weten dat ik maandelijks € 170 moet aflossen. Ik geef dat geld natuurlijk liever aan andere dingen uit. Maar ik red het prima. Of ik overwoog om extra of in één klap af te lossen? Ja, maar meer terugbetalen vind ik niet zinvol. Met wat ik extra kan aflossen, ben ik slechts een paar jaar eerder klaar met aflossen. In één keer terugbetalen is wél interessant, vooral met het oog op het kopen van een huis. Helaas is dat momenteel geen optie.” 

Hoe zit dat eigenlijk: een huis kopen met een studieschuld?

“Dat kan, maar hypotheekverstrekkers nemen je studieschuld wel mee in de berekening van wat je maximaal kunt lenen. Zo kan ik met mijn schuld bijna een halve ton minder lenen. Dat is behoorlijk balen. Daar komt ook nog eens bij dat hypotheekverstrekkers dit berekenen op basis van je oorspronkelijke schuld. Dit betekent dat ik over 5 jaar, als ik al een derde heb afgelost, nog steeds een halve ton minder kan lenen. In mijn studententijd was ik mij daar niet van bewust. Destijds zei iedereen dat je studieschuld géén invloed heeft op het krijgen van een hypotheek. Of ik minder of niet had geleend als ik dit wist? Nee, maar ik had het wel willen weten.” 

Welke tip heb je voor huidige studenten die lenen?

“Kies bewust! Het is makkelijk om de schuif bij DUO vol open te zetten. Maar heb je het écht nodig? Of kun je ook een feestje of vakantie minder pakken? Denk daarover na. En: realiseer je dat je studieschuld wél invloed heeft op het krijgen van een hypotheek.” 

Author Image

Annieck Verkerk

23 October 2018 09:21