Wat past bij jou?

Komt het einde van je rentevaste periode eraan? Dan is dit het ideale moment om opnieuw de rentevaste periode te kiezen die bij je past. 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode krijg je automatisch van ons een nieuw rentevoorstel. Dus gebruik deze periode om je goed te informeren. Wij helpen je er graag bij.

Image
Jongen met skateboard

Bekijk je hypotheek

Staat het rentevoorstel nog niet voor je klaar in Mijn Aegon? Je kan dan wel alvast bekijken wat je rente is en wanneer je rentevaste periode afloopt. Heb je nog geen Mijn Aegon-account? Maak er dan een aan.

Mijn Aegon-account aanmaken Mijn hypotheekgegevens inzien

Zo kies je een nieuwe rentevaste periode

Image
Bericht van Aegon

Je ontvangt van ons bericht

3 maanden voor het einde van jouw rentevaste periode krijg je van ons automatisch bericht.

Image
Check Mijn Aegon

Check jouw rentevoorstel

Log in op Mijn Aegon en bekijk jouw rentevoorstel. 

Image
Bespreek het met een adviseur

Laat je goed informeren

Neem de tijd voor het maken van een bewuste keuze. Jouw adviseur helpt je graag.

Image
Maak je keuze in Mijn Aegon

Maak je keuze

Kies in Mijn Aegon de rentevaste periode die bij je past. 

Image
Betaal je nieuwe maandbedrag

Je betaalt het nieuwe maandbedrag

Na ingang van de nieuwe rentevaste periode, wordt het nieuwe maandbedrag achteraf geïncasseerd.

Een slimme keuze maken?

Je persoonlijke situatie, nu en in de toekomst, bepaalt wat voor jou de slimste keuze is. Wij hebben een aantal belangrijke overwegingen op een rijtje gezet, zodat je een juiste keuze kunt maken.

Ik wil meer informatie voor mijn keuze

Aandachtspunten voor het maken van een bewuste keuze

Je krijgt altijd de laagste rente

Wachten op een lagere rente is niet nodig. In het rentevoorstel dat je hebt ontvangen, gebruiken wij de actuele rente. Mocht de rente dalen in de periode tussen je rentevoorstel en het ingaan van je nieuwe rentevaste periode ingaat, dan ontvang je sowieso de laagste rente!

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Maak je niet op tijd een keuze, dan krijg je dezelfde rentevaste periode als je nu hebt. En maximaal tot het einde van de looptijd van jouw hypotheek.

Hoe komt mijn rentevoorstel tot stand?

Het rentevoorstel dat je van ons ontvangt is afhankelijk van de tariefklasse waarin je woning valt. Die tariefklasse wordt bepaald op basis van je lening en de waarde van je woning; dat noemen we de 'woningwaardeverhouding' van je hypotheek.

Voor- en nadelen van vaste en variabele rente

Afhankelijk van de hypotheekvorm kun je kiezen voor vaste of variabele rente. Het verschil zit 'm in de mate van zekerheid die je zoekt. Informeer je over de voor- en nadelen.

Ga je binnenkort verhuizen?

Als je gaat verhuizen kan je bij Aegon je rentevoorwaarden meenemen. Inclusief je gekozen rentevaste periode. Zelfs als je voor een andere hypotheekvorm kiest. 

Tip: pas je voorlopige belastingteruggave aan

Krijg je een maandelijkse belastingteruggave van de hypotheekrenteaftrek? Pas deze voorlopige aanslag aan zodra jouw rentepercentage verandert. Direct regelen? Ga naar ‘Voorlopige aanslag’ kies voor ‘Wijzigen’ op www.belastingdienst.nl.

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Het is verstandig om je goed te informeren, maar je kunt je ook laten adviseren. Sterker nog, als je kiest voor een andere hypotheekvorm, dan is een adviseur noodzakelijk. 

Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon

Veelgestelde vragen

Je ontvangt van ons 12 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een aankondigingsbericht in Mijn Aegon
Hierin geven we bij je aan dat je rentevaste periode binnenkort afloopt. Ook lees je waar je in Mijn Aegon een indicatie kunt vinden van je toekomstige bruto maandlasten. Het gaat om een indicatie op basis van de op dat moment geldende tarieven. Zo weet je al een beetje wat je te wachten staat! 

Uiterlijk 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode ontvang je een nieuw renteaanbod
Deze ontvang je digitaal in Mijn Aegon. In het renteaanbod lees je voor alle leningdelen die de einddatum van de rentevaste periode bereiken wat je opties zijn. Alle mogelijke rentevaste periodes worden meegenomen in het renteaanbod. Uitgebreide info vind je op onze pagina: Rentevaste periode verlengen.
 
Dat doe je hier: Maak een Mijn Aegon account aan. Je kunt een account aanmaken via iDIN of via een activatiecode die we binnen drie dagen per brief sturen.


 
Van een variabele rente naar een vaste rente
Wil je je variabele rente vastzetten? Dan kan dat kosteloos. Wij houden het rentebericht aan dat geldt op de dag dat wij je verzoek ontvangen. Een renteaanbod vraag je gemakkelijk zelf aan:
  • Stap 1: selecteer op de pagina 'Productoverzicht' je hypotheek;
  • Stap 2: onder 'Zelf regelen' kies je voor 'Meer regelen';  
  • Stap 3: vervolgens kies je onder 'Rente' voor 'Variabele rente vastzetten';
  • Stap 4: je kiest voor 'Renteaanbod aanvragen';
  • Stap 5: je vult alle velden in en vraagt een renteaanbod bij ons aan.
Ben je akkoord met het renteaanbod? Je kunt deze uploaden door bovenstaande stappen opnieuw door te lopen, alleen kies je dan bij Stap 4 voor 'Een ondertekende akkoordverklaring terugsturen'. 

Van een vaste rente naar variabele rente
Via 
je adviseur kan je een voorstel aanvragen. Een Spaar- en Bankspaarhypotheek en Levensloop Hypotheek kun je niet omzetten naar een variabele rente. Is de huidige marktrente lager dan de rente die je nu betaalt? Dan brengen we omzettingskosten in rekening. Een indicatie van deze omzettingskosten kan je in Mijn Aegon terugvinden via ‘Rente aanpassen’.

 
Je nieuwe maandlast zie je gelijk terug in de eerste nota die je van ons krijgt nadat je oude rente is verlopen
Je nieuwe hypotheekrente gaat in op de eerste van de maand nadat je oude rentevaste periode is verlopen. Je hypotheekrente betaal je elke maand achteraf. Dus op 1 maart betaal je over de maand februari. 

Ook een gekoppelde verzekering of rekening aan je hypotheek?
Hiervoor betaal je de maandelijkse premie of inleg vooraf. Helaas betekent dit dat we daarom de eerste en soms ook de tweede maand na je renteherziening nog je oude premie of inleg incasseren. Het verschil tussen je oude en nieuwe inleg of premie incasseren we via aparte extra incasso's. 

Bijvoorbeeld
Je betaalde elke maand 100 euro aan premie voor je gekoppelde verzekering. Door het wijzigen van je rente is je premie nu 125 euro per maand geworden. Wij incasseren dan de eerste maand nog de oude premie van 100 euro. Het verschil van 25 euro incasseren we bij je via een aparte extra incasso. Hebben we ook de tweede maand nog de oude premie geïncasseerd? Dan worden dit 2 aparte extra incasso's.