Je hypotheek beëindigen

Ga je je huis verkopen, wil je je hypotheek oversluiten of wil je je lening aflossen met eigen geld? In alle situaties zeg je je hypotheek op. Maar hoe werkt opzeggen van een hypotheek nu eigenlijk?

Image
Droomhuis in 7 stappen

Welke situatie past bij jou?

Je hypotheek oversluiten

Je woont prettig en verhuizen zit voorlopig niet in de planning. Fijn! Maar toch wil je je lening oversluiten omdat je bijvoorbeeld wilt profiteren van lagere rente. Je lost dan je lening in één keer af en je zegt je hypotheek op. Dit doe je met het geld dat je leent bij je nieuwe geldverstrekker. Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, zoek dan eerst uit wat voor soort hypotheek je nu hebt. En hoeveel je daadwerkelijk aan rente betaalt. Als je dit weet, kun je een vergelijking maken met andere hypotheken en de bijbehorende rentes. 

Twijfel je of oversluiten iets voor jou is? We helpen je met handige artikelen, checklists én onze Oversluittest!

Je hypotheek aflossen met eigen geld

Je kunt ervoor kiezen om je lening in één keer aflossen als je bijvoorbeeld voldoende geld hebt gespaard of een erfenis hebt gekregen.  

Goed om te weten: gebruik niet al je spaargeld om je lening in één keer af te lossen. Het is belangrijk om altijd spaargeld te bewaren voor (grote) onverwachte uitgaven. Bereken of je voldoende achter de hand hebt met de Nibud BufferBerekenaar.  

Je hypotheek aflossen omdat je je huis verkoopt

Als je je huis verkoopt, zeg je je hypotheek op door de lening in één keer af te lossen. Dit kan kosteloos. Je notaris regelt de aflossing van je hypotheek met ons. Wij brengen bij verkoop van de woning geen kosten en geen aflossingskosten bij je in rekening. Vier werkdagen voor passeren ontvangt de notaris van ons de aflosnota. Op basis van deze nota stuurt de notaris je een afrekening. Daarin staat wat je eventueel ontvangt of bij moet betalen. 

Image
Oudere man in de tuin

Je hypotheek in één keer aflossen en opzeggen

Een verzoek voor volledige aflossing door verkoop of oversluiten regelt de notaris.

Een verzoek voor volledige aflossing met eigen geld kun je doen via de optie 'Meer regelen' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon.

  • Je kiest vervolgens onder 'Volledig aflossen' voor 'Definitieve aflosnota aanvragen. 
  • Wij sturen je 5 werkdagen voor aflosdatum een aflosnota. Hierbij krijg je info over het proces, de gevolgen en de afhandeling. 

Goed om te weten: de vergelijkingsrente kan nog veranderen na het opvragen van de aflosnota. Dit kan invloed hebben op de aflossingskosten.  

Aflosnota opvragen

Met welke kosten moet je rekening houden?

Je hypotheek beëindigen brengt kosten met zich mee. Mooi meegenomen: sommige kosten die je maakt zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. 

Aflossingskosten

Als je volledig aflost terwijl de rentevaste periode nog niet is afgelopen, kun je te maken krijgen met aflossingskosten. Dit wordt ook wel boeterente genoemd. Dit geldt niet bij de verkoop van je huis. 

Advieskosten

Om zeker te weten dat je de goede beslissing maakt, vraag je advies op bij een adviseur. 

 

Notariskosten

Als je je hypotheek volledig aflost, maak je kosten bij de notaris. 

Goed om te weten

Image
Papa met dochter op de bank

Alles over oversluiten

Meer weten over oversluiten?

Bekijk ons stappenplan
Image
Vrouw bekijkt website Aegon op tablet

Regel je hypotheekzaken zelf

In Mijn Aegon bekijk je al je hypotheekgegevens. Waar en wanneer jij dat wilt. Zo hoef je nooit meer in mappen met papieren te zoeken. Dat is makkelijk! Ook kan je veel zaken zelf regelen. Zoals extra aflossen en je hypotheekrente aanpassen. 

Mijn Aegon
Image
Regel het via Mijn Aegon

Herkomst van je geld aantonen

Ga je volledig aflossen? Als financiële instelling zijn wij wettelijk verplicht om in sommige gevallen te onderzoeken waar het geld vandaag komt. Het kan zijn dat we om de herkomst van je aflossing vragen.   

Image
Hypotheekadvies

Meer weten?

Of hulp nodig bij het opzeggen of oversluiten van je hypotheek? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld! 

Maak een afspraak
Usabilla Feedback