Je hypotheekrente aanpassen

Wanneer de hypotheekrente in de markt daalt, kan het aantrekkelijk zijn om de rente van je hypotheek aan te passen. Een lagere hypotheekrente betekent meestal ook lagere maandlasten. Je kunt de hypotheekrente aan het einde van de rentevaste periode wijzigen, maar het is ook mogelijk om dit tijdens de looptijd (‘tussentijds wijzigen’) te doen.
Image
Gezin in de tuin

Een lagere tariefklasse

Je hypotheekrente is afhankelijk van de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Als de tariefklasse lager wordt, daalt de rente van je hypotheek meestal ook. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en je woningwaarde heeft geen invloed op je rente. 

Meer over tariefklassen
Image
Gemakkelijk extra aflossen

Een nieuwe rentevaste periode afsluiten

Aan het einde van je rentevaste periode, kun je zonder kosten kiezen voor een nieuw rentepercentage en een nieuwe rentevaste periode. Drie maanden voor de einddatum van je rentevaste periode ontvang je van ons een voorstel renteherziening. Een nieuwe rente betekent ook andere maandlasten.

Meer over je rentevaste periode verlengen

Omzetten naar marktrente

Het is mogelijk om het rentepercentage van je hypotheek te wijzigen tijdens de rentevaste periode.

Bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente in de markt flink is gedaald. Het kan dan aantrekkelijk zijn om de rente al te laten aanpassen voordat de rentevaste periode van je hypotheekrente is verlopen. Wanneer je de rente van je hypotheek laat omzetten naar de marktrente, krijg je dus een actueel rentepercentage. Omdat je hierbij de rentevaste periode eerder beëindigt, betaal je omzettingskosten. Bij omzetten naar marktrente betaal je deze kosten in één keer.

Opvragen omzettingskosten

Je kunt je omzettingskosten opvragen in Mijn Aegon. Ga hiervoor naar “Rente aanpassen” en kies vervolgens voor “Rente tussentijds wijzigen”. Binnen 5 werkdagen ontvang je bericht van ons.

Variabele rente naar een vaste rente omzetten

Heb je een Aegon Annuïteitenhypotheek, een Aegon Lineaire hypotheek of een Aegon Aflossingsvrije hypotheek met een variabele hypotheekrente?

Dan kan het rentepercentage maandelijks wijzigen. Soms wil je meer zekerheid. Je kunt er dan voor kiezen om de variabele rente om te zetten naar een vaste rente. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Het omzetten naar een vaste hypotheekrente kan op elk gewenst moment en is kosteloos.

Verzoek indienen 'Aanvragen variabele rente omzetten naar een vaste rente'

Je kunt je verzoek 'Aanvragen variabele rente omzetten naar een vaste rente' via Mijn Aegon indienen.

Als wij je gegevens hebben ontvangen ontvang je binnen 10 werkdagen van ons een voorstel met onze vaste rentetarieven. De datum waarop wij je verzoek ontvangen is leidend voor de rente die wij je aanbieden. Het voorstel dat je van ons ontvangt is twee weken geldig. Houd er rekening mee dat je bij een vaste rente niet in alle gevallen kosteloos kunt aflossen.

Rentemiddeling

Sinds 2019 bieden wij geen rentemiddeling meer aan.

De regelgeving rondom rentemiddeling is aangepast. Nu kunnen we ons rentemiddelingsbeleid aanpassen, maar dan worden onze hypotheken duurder. En dat willen we niet. Daarom bieden wij geen rentemiddeling meer aan. 

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

    Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon