Een volgend huis kopen

Je hebt een nieuwe woning gevonden! Een volgend huis kopen brengt andere vragen met zich mee dan het kopen van een eerste huis. Stel je vragen aan een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld én gratis!

Maak een afspraak Maximale hypotheek berekenen
Image
Man en vrouw zoeken nieuw kleed uit

Waar moet je aan denken?

Kun je gebruik maken van de verhuisregeling? Wat is de overwaarde van je huis? Of wat zijn de mogelijkheden als je een restschuld hebt? Afhankelijk van je situatie en keuzes spelen fiscale aspecten een rol. Vragen die je ongetwijfeld bezig houden. Wij helpen je graag op weg met de antwoorden.

Verhuisregeling

Is de hypotheekrente van je huidige hypotheek lager dan de actuele rente? Dan kan het slim zijn om je renterechten mee te nemen.

Mijn hypotheek meenemen

Overwaarde

Is de verkoopprijs van je woning hoger dan je resterende hypotheek? Dan heb je overwaarde. Er gelden een aantal belastingregels voor overwaarde.

Je overwaarde gebruiken

Restschuld

Is de verkoopprijs van je woning lager dan je resterende hypotheek? Dan heb je mogelijk een restschuld. Toch een nieuwe woning kopen, ondanks een restschuld?
Omgaan met restschuld

Overbruggingslening

Een nieuw huis gekocht, maar je oude huis nog niet verkocht? Een overbruggingslening biedt mogelijkheden.
Hoe werkt een overbruggingslening?

Hypotheekoplossingen speciale klantsituaties

Wij hebben ook passende oplossingen voor klanten die al een Aegon-hypotheek hebben. Bijvoorbeeld als je in de woning wilt blijven na een relatiebreuk of als je partner overlijdt. Lees meer over onze hypotheekoplossingen.

Wel verkopen maar niet kopen?

Stel, je verkoopt je huis maar koopt geen nieuwe woning. Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of gaat huren. Als je je woning verkoopt met overwaarde en geen nieuw huis koopt, kun je deze overwaarde vrij besteden. Koop je binnen drie jaar een nieuwe woning? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde.

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

  Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon

  Veelgestelde vragen

  Wij staan verhuur niet toe
  Bij het afsluiten van je hypotheek hebben we afgesproken dat je de woning niet mag verhuren aan iemand anders. Ook kamerverhuur en Airbnb vallen hieronder. Je kan dit in onze Algemene Voorwaarden terugvinden in artikel 15: Wat mag u wel en niet doen met het onderpand?.

  Goed om te weten: Bij verhuur van je woning mogen wij de lening volledig opeisen. 

   
  Je kunt je woning verkopen of de hypotheek op één naam overzetten
  Overleg met je adviseur. Hij helpt je met de mogelijkheden en zet de financiële gevolgen voor je op een rij. Je adviseur doet een verzoek bij ons als je de hypotheek op één naam wilt zetten.

  Restschuld?
  We kijken dan eerst of woningbehoud voor één van jullie mogelijk is. Kan dat niet dan vraag je ons om toestemming voordat je de woning verkoopt. Dat doe je hier via 'Meer regelen' in Mijn Aegon. Geef aan: 'Verzoek tot toestemming voor verkoop van de woning in verband met scheiding'. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan kan je in aanmerking komen voor kwijtschelding van een eventuele restschuld. Kijk voor meer informatie op www.nhg.nl of overleg met je adviseur.

  Meer info
  Kijk op onze pagina: Mijn hypotheek bij een scheiding
  Ja, dat kan!
  Je Spaarhypotheekverzekering kan je maximaal tot het eind van het jaar van aflossing plus 1 jaar door laten lopen zonder dat deze gekoppeld is aan een hypotheek. Een voorstel vraag je aan via Mijn Aegon. Hiervoor ga je naar 
  'Meer regelen' in je hypotheekoverzicht. Vervolgens kies je onder het kopje 'Overig' voor 'Andere vraag of wijziging'. Hier geef je aan dat je graag een voorstel wilt ontvangen voor het door laten lopen van je polis na verkoop van de woning.  
   
  Koop je in deze periode een nieuwe woning?
  Dan kun je de Spaarhypotheekverzekering weer koppelen aan je Aegon hypotheek. De rente die we dan vergoeden is gelijk aan je nieuwe hypotheekrente. 
  Een andere optie is om je Spaarhypotheekverzekering en hypotheek bij een andere geldverstrekker voort te zetten. 

  Koop je geen nieuwe woning in deze periode?
  Dan keren we de waarde uit. Het kan zijn dat je belasting betaalt over deze uitkering.

  Je kunt
   de verzekering ook direct na verkoop van de woning laten verrekenen met de hypotheek. In dat geval betaal je geen belasting. Overleg met je adviseur om te bepalen welke optie voor jou het beste is. 
  Ja, dat kan!
  Je Aegon Bankspaarhypotheekrekening kun je maximaal tot het eind van het jaar van aflossing plus 1 jaar door laten lopen zonder dat deze gekoppeld is aan een hypotheek. 

  Koop je binnen uiterlijk twee jaar een nieuwe woning?
  Je kunt de Aegon Bankspaarhypotheekrekening weer koppelen aan je nieuwe Aegon hypotheek. De rente die we vergoeden is gelijk aan je nieuwe hypotheekrente. Een andere optie is om je Bankspaarhypotheekrekening en hypotheek bij een andere geldverstrekker voort te zetten. 

  Koop je geen nieuwe woning binnen uiterlijk twee jaar?

  Wordt de rekening binnen deze periode niet verpand aan een nieuwe Aegon hypotheek? Dan beëindigen we de bankspaarhypotheekrekening.
   
  Overleg met je adviseur om te bepalen welke optie voor jou het beste is.