Rondkomen van nog geen €1.200,- per maand? Natasha vertelt hoe zij dat doet!

Natasha (33) leeft sinds twee jaar van een bijstandsuitkering. Ze baalt van haar situatie, maar probeert er voor haar dochter Mylou (12) het beste van te maken. Ze deelt haar ervaringen én tips hoe zij rondkomt met €1.200,- per maand!

Image
GeldFit Aegon

‘Ik wil een beter voorbeeld zijn voor Mylou’

‘Toen ik een jaartje of tien was, ging ik met mijn vader naar de kermis. Hij kocht daar van alles voor me. Ritjes in de draaimolen, een suikerspin en een hele grote teddybeer. Toen we thuiskwamen, was mama heel boos. ‘Heb je nu weer alles opgemaakt!’, riep ze. Zo ging het altijd. Mijn vader kon niet goed omgaan met geld en mijn moeder is nooit bij hem weggegaan. Ik wil een beter voorbeeld zijn voor Mylou.”

‘Onze diepvries ligt vol met eigen verbouwde groenten’

“Mylou en ik gaan drie keer per week naar mijn neef. Hij heeft een grote tuin waarin ik groente mag verbouwen. Dit seizoen hebben we onder andere aardappelen, sla, boontjes en rode kool geplant. De diepvries ligt er vol mee! Compost krijg ik gratis van de gemeente en zaadjes ruil ik via de buurtapp, dus eigenlijk kost het me niks. Bovendien is het heel leuk om het samen met Mylou te doen. Wat we ook samen doen, is kleding naaien. Van de marktverkoper krijgen we stoffen die over zijn cadeau. Laatst hebben we met YouTube een hele mooie rok voor haar gemaakt. Toen haar klasgenootjes vroegen waar ze die had gekocht, zei ze: ‘Mijn mama is de coolste, die kan dat gewoon zelf.’ Lief, he?”

Natasha’s inkomsten en uitgaven per maand

Inkomsten
Uitgaven

Uitkering: €940

Huur: €430

Huurtoeslag: €95

Gas, water, licht: €150

Zorgtoeslag: €130

Zorgpremie: €140

Auto: €50

Boodschappen: €150

Mobiele telefoons: €30

Schoolspulletjes Mylou: €20

Verzekeringen en overig: €50

Totaal: €1.165

Totaal: €1.020

‘Geldzaken ben ik lange tijd uit de weg gegaan’

“Ik heb nooit goed kunnen rekenen, dus ben ik geldzaken lange tijd uit de weg gegaan. Dat was dom, want daardoor had ik geen idee wat ik eigenlijk uitgaf. Ik had bijvoorbeeld voor bijna €100,- lopen aan abonnementen. Op een tijdschrift dat Mylou allang niet meer leest, op een sportclub waar ik nooit heenga. Dat heb ik allemaal opgezegd. Ik ben ook naar de gemeente gegaan om mijn situatie te bespreken. Daar hoorde ik dat ik per jaar tot 800 euro kan krijgen om bijvoorbeeld een wasmachine van te kopen. Ik had geen idee!”

‘Ik wil weer zélf geld verdienen’

“Ik heb niet veel geld nodig, maar wil het wél zelf verdienen. Dus ik ga weer terug naar school om kapster te worden. Dat wilde ik altijd al, maar ik heb nooit doorgezet. Mylou roept steeds vaker dingen als: ‘als ik later groot ben, wil ik zus of zo worden!’ Hoe kan ik haar daarin motiveren als ik zelf niks ben geworden? Nee, het moet anders. Ik wil dat mijn dochter trots op me is én blijft. Met geld heeft dat niks te maken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Libelle

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Slimme keuzes voor straks

Wil jij het beste uit je leven halen? En kun je daarbij hulp gebruiken als het om geldzaken gaat? Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt met vooruitdenken, zodat je nú slimme keuzes kunt maken voor een financieel gezonde toekomst. 

Doe de GeldFit-test
Author Image

Redactie | Aegon Blog

15 February 2019 14:10