Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Hij mag de Playstation wel houden dan"

Samenwonen checklist Aegon
Blog Vooruitdenken “Hij mag de Playstation wel houden dan”
18-03-2021

Samenwonen. Of je nu nog apart woont of al jaren onder één dak leeft. Het is slim om samen je geldzaken (alvast) goed te regelen. Voor nu en voor de toekomst. Vooruitdenken noemen wij dat. Hoe? Check jullie geldzaken met onze Checklist Samenwonen. Ishani ging je voor. 

We praten met...

Naam: Ishani (29)

Woont: 6 jaar samen met man Marc  (36)

Je liep de Checklist Samenwonen door. En?

“Afgelopen weekend heb ik samen met mijn man Marc de Checklist Samenwonen doorgenomen. We hadden tijd over en zijn er gewoon lekker voor op de bank geploft. Conclusie: we hebben onze zaakjes goed op orde.”

Geldzaken op een rij

Ishani: “Ergens vorig jaar kreeg ik ineens een ingeving. Ik wilde weten waar al ons geld heenging elke maand. We verdienden samen prima, maar sparen kwam er niet echt van. Dat vonden we toch wel erg zonde. Ik besloot voor het eerst al onze geldzaken op een rij te zetten. Online vond ik een handige checklist om onze inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Het heeft mij veel inzicht gegeven in onze vaste lasten en onze overige uitgaven. Sindsdien hou ik het netjes bij. Wat er wordt afgeschreven aan vaste lasten, hoeveel we kunnen sparen en beleggen. En ook natuurlijk wat we uitgeven aan leuke dingen. Denk uiteten, cadeaus voor vrienden, kleding etc.”

Jaarbegroting om het huis aan te pakken

“In de checklist staat dat het slim is om samen een jaarbegroting op te stellen. Volgens mij is dat precies de vervolgstap waar wij aan toe zijn. Ik heb namelijk wel een jaarplan voor het aanpakken van ons huis. Maar er nooit een spaardoel aan gekoppeld. Laat staan op papier gezet. Dit jaar willen we een nieuwe vloer, bank en verlichting beneden. Volgend jaar is de tuin aan de beurt. We gaan het groots aan pakken met een overkapping en een buitenkeuken. Een spaarplan koppelen aan een begroting voor deze plannen is een goed idee.”

We beleggen ook…

“Sinds vorig jaar beleg ik elke maand een klein bedrag. Ongeveer 150 euro. Marc is deze maand begonnen om 100 euro per maand te beleggen. Als we het over vooruitdenken en geldzaken hebben, vind ik dat we op deze manier goed bezig zijn.”

Gezamenlijke bank- en spaarrekening

“Vanaf dag één gooien wij alle inkomsten op één hoop. We hebben een gezamenlijke bank- en spaarrekening. Ik doe de meeste aankopen in huis. Van nieuwe kleding (voor allebei) tot iedere week een verse bos bloemen in huis. Marc doet de boodschappen. Daar hebben we het verder niet over. We bespreken het als we uitgaven doen van boven de € 250,-. Op onze spaarrekening hebben we verschillende potjes gemaakt voor verschillende spaardoelen. En we hebben een vaste pot voor onvoorziene kosten. Van die buffer mag niet gesnoept worden. Dat is een strenge afspraak hier in huis. Wat ik wel heb gedaan is een eigen rekening openen. Bijvoorbeeld voor cadeautjes voor Marc, die moeten wel een verrassing blijven natuurlijk!”

Wat als je uit elkaar gaat?

“We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Als we uit elkaar gaan, dan verdelen we alles 50-50. In goede tijden zoals nu gooien we alles op een hoop. Zonder rekening te houden met wie er meer verdient dan de ander. Dus als we uit elkaar zouden gaan, vind ik het alleen maar eerlijk dat we alles 50-50 verdelen. Toch hebben we er nooit echt afspraken over op papier gezet. Ik heb het weleens aangekaart, maar Marc gelooft niet dat we ooit uit elkaar zullen gaan. En is het zo: dibs op onze eettafel. En hij mag de Playstation houden… Haha, nee we moeten dit eens serieus met elkaar bespreken.”

Of wat als één van jullie iets overkomt…

“Ook daar hebben we best wel wat voor op de rit gezet. Bij de koop van ons huis in 2019 hebben we een overlijdensrisicoverzekering  afgesloten. Dit zodat degene die achterblijft niet in zijn of haar eentje de hypotheek moet ophoesten. Dat zou financieel te zwaar zijn voor een éénverdiener.” 

 

“Qua pensioen heb ik gekozen om elke maand extra bij te dragen aan mijn pensioen. En om mijn inkomsten te verzekeren tegen overlijden of arbeidsongeschiktheid (van mijzelf). Dit geeft mij rust. Ik betaal maandelijks extra voor een aanvullende WGA-hiaat en ANW-hiaat premie. Marc opent zijn brieven over zijn pensioen niet. Dat is niet handig.”

Overweeg je een testament?

“We hebben nog geen testament opgesteld, en dat is iets waar we over na moeten denken. We hebben nu geen kinderen. Als een van ons komt te overlijden, krijgt de andere gewoon alles toch? Vandaar dat we ons momenteel niet zo druk maken om een testament. Maar als we allebei komen te overlijden, wiens familie krijgt dan het geld? Dat is een interessante vraag. De vraag triggert mij om toch eerder dan later een testament op te stellen. Om niet te wachten tot er kinderen in het spel zijn.”

Dat is vooruitdenken...

Marc en Ishani hebben hun geldzaken onder één dak goed voor elkaar. Geïnspireerd geraakt? Hier download je de Checklist Samenwonen die zij doorliepen. Deze checklist loodst je zónder financiële kleerscheuren door je gezamenlijke geldzaken heen. Nu slimme keuzes maken voor later.

Start met vooruitdenken  

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?