Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

“Over de woonlasten hebben we heldere afspraken”

Blog Vooruitdenken “Over de woonlasten hebben we heldere afspraken”
13-04-2021

Samenwonen. Of je nu nog apart woont of al jaren onder één dak leeft. Het is slim om samen je geldzaken (alvast) goed te regelen. Voor nu en voor de toekomst. Vooruitdenken noemen wij dat. Hoe? Check jullie geldzaken met onze Checklist Samenwonen. Niels ging je voor. 

We praten met...

Naam: Niels (35)  

Woont: 13 jaar samen met vriendin Sylvia 

 

Je liep de Checklist Samenwonen door. En?

Niels: “Samen met mijn vriendin Sylvia heb ik de Samenwonen checklist doorlopen. Goed om te zien dat Sylvia en ik veel stappen al goed hebben besproken en geregeld. Een aantal belangrijke stappen zijn er tot dusver echter wel bij gebleven. Waaronder een samenlevingsvorm en (daarmee) schriftelijke afspraken over wanneer één van ons komt te overlijden.”

Mondelinge afspraken op papier zetten

“We wonen nu 10 jaar in onze huidige woning", begint Niels zijn verhaal. "De hypotheek voor deze woning staat op naam van Sylvia, omdat zij destijds al aan het werk was en ik nog studeerde. Over de woonlasten hebben we heldere afspraken. Daarnaast hebben we mondelinge afspraken gemaakt over wat we doen als we uit elkaar gaan of als één van ons komt te overlijden. Dit hebben we echter nog steeds niet (!) op papier laten zetten. Mochten we in de toekomst uit elkaar gaan, dan voorzie ik geen grote problemen bij het verdelen van onze bezittingen. 7 jaar geleden zijn we een aantal maanden uit elkaar geweest en de verdeling liep toen heel goed."

Tijd voor een testament

“Voor het geval één van ons overlijdt moeten we nu wel echt iets gaan regelen. Met name omdat we nu een jochie van 2 hebben. Op dit moment is Koert onze erfgenaam en zijn Sylvia en ik dat niet van elkaar. Het aangaan van een geregistreerd partnerschap of trouwen bleef er in het eerste (drukke) jaar na Koert z’n geboorte bij en daarna kwam corona om de hoek kijken. Naar aanleiding van deze checklist zijn we aan het kijken of we voor nu sowieso een testament op kunnen laten stellen. Zodat het overlijden deel in ieder geval is afgedekt.”

Beleggen voor de kleine

“Daarnaast hebben we gesproken over onze spaardoelen voor Koert. Het sparen gaat heel goed, maar levert met een gewone spaarrekening nagenoeg niets op. Als je inflatie in ogenschouw neemt, daalt de waarde van het gespaarde bedrag zelfs. Vandaar dat we een beleggingsrekening hebben geopend. We zijn aan het kijken in welke ETF’s (trackers) we willen beleggen. We hopen met een beleggingshorizon van nog 16 jaar en niet te risicovolle beleggingen op een verantwoorde manier een mooi bedrag bij elkaar te sparen voor Koert en zijn (eventuele) studie.”

Dat is vooruitdenken...

Niels en Sylvia hebben hun geldzaken onder één dak goed voor elkaar. Geïnspireerd geraakt? Hier download je de Checklist Samenwonen die zij doorliepen. Deze checklist loodst je zónder financiële kleerscheuren door je gezamenlijke geldzaken heen. Nu slimme keuzes maken voor later.

Start met vooruitdenken  

Vooruitdenken Aegon

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?