Vooruitdenken voor 2022: de financiële voornemens van Dian

Met een nieuw jaar in zicht is het tijd om vooruit te denken. Om plannen te maken, inclusief goede voornemens. Voor Dian betekent dit zo veel mogelijk naar Spanje vliegen om haar zieke vader te verzorgen. Maar is dat financieel wel haalbaar? Dian vertelt ons hoe ze haar doel gaat bereiken.

Image
Aegon goede voornemens dian

Wie is Dian?

Dian Voortman woont in Nijmegen en werkt al 31 jaar als oncologieverpleegkundige in het Radboudumc. Normaal gesproken staat de decembermaand voor haar in het teken van reflectie. Wat ging goed en wat ging minder goed? Om vervolgens vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Maar dit jaar is anders. Dians vader werd gediagnosticeerd met longkanker én verloor zijn vrouw. Daarom heeft ze haar plannen bijgesteld. Geen financieel overzicht maken, maar zo vaak mogelijk naar Spanje vliegen, is nu haar voornemen voor 2022.

“In zo’n situatie kom je erachter wat écht belangrijk is: geen geld, maar zoveel mogelijk herinneringen maken”

Hoe is het om een zieke vader te hebben die zo ver weg woont?

Dian vertelt: “Mijn vader woont al 17 jaar in Spanje, dus ik ben gewend dat hij niet in de buurt is. Zijn vrouw was ziek en toen een arts vertelde dat zon en warmte het herstel konden bevorderen, besloten ze daarheen te verhuizen. Helaas overleed zijn vrouw afgelopen augustus.”   

"Anderhalf jaar geleden hoorde mijn vader dat hij longkanker had”, gaat ze verder. Sindsdien krijgt hij om de drie weken chemotherapie. Hij staat er nu dus alleen voor en dat terwijl hij ziek is. Ik ben in oktober en november in Spanje geweest. Om er voor hem te zijn en hem te verzorgen. Toen ik op een dag over de boulevard liep, wist ik ineens wat écht belangrijk was. En dat is zoveel mogelijk herinneringen maken, zolang dat nog kan. Daarom wil ik in 2022 ook vaker naar Spanje.”  

“Ik heb van huis uit geleerd om op mijn geld te letten en te budgetteren. Zo weet ik altijd wat ik heb” 

Wat doe je om de vluchten naar Spanje te bekostigen?

“Niet veel anders dan wat ik normaal doe,” aldus Dian. “Ik ben iemand die al van jongs af aan grip houdt op haar financiën. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder had vroeger een emaille kistje met verschillende vakjes. Daarin verdeelde ze geld, om zo te kunnen budgetteren. Dat doe ik nog steeds. Niet in zo’n kistje, maar ik hou al mijn inkomsten en uitgaven bij in een schriftje. Zo weet ik wat ik heb en kan ik bijsturen waar nodig.” 

Ze vervolgt: “Een retourtje naar Spanje kost gemiddeld €200,-. Omdat ik alles bijhoud, weet ik ook hoeveel ik kan besteden. Die financiële ruimte voor een ticket is er. En voor meer tickets ook. Ik hoef dus niet per se geld apart te zetten hiervoor. Ik zorg gewoon dat er genoeg overblijft. Doordat ik continu zicht heb op mijn uitgavenpatroon, kan dat ook.” 

Image
Aegon goede voornemens dian tussenfoto

Aegon denkt met je mee vooruit voor 2022...

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022? En hoe ga je die betalen? Wij denken graag met je mee vooruit. Welke financiële keuzes maak je nu, zodat je straks kunt doen wat je wilt? Check de Financiële voornemenslijst voor tips en advies waarmee je jouw financiële voornemens haalbaar maakt.

Niet iedereen houdt makkelijk geld over. Waardoor lukt het jou wel?

“Door mijn ouders ben ik altijd al bezig geweest met sparen en budgetteren”, licht Dian toe. “Die risicospreiding geeft vertrouwen. Voor nu en voor de toekomst. Als ik 10 keer naar Spanje wil komend jaar, dan weet ik dat me dat zo’n €2000,- kost. Maar die kosten zijn het me meer dan waard. Door Corona is het ook lastiger om extra geld uit te geven, want je kunt nergens heen. Dus dan zet ik dat geld opzij voor Spanje.” 

“Ik leef sowieso niet op grote voet. Ik heb het goed, maar geef niet buitensporig veel geld uit. Ik vraag me ook altijd af ‘Heb ik het echt nodig?’. Is het antwoord nee, dan koop ik het niet.” Ze lacht: “Natuurlijk doe ik wel eens een spontane aankoop. Maar echt impulsief is die dan eigenlijk ook weer niet, want ik weet altijd preciés hoeveel bestedingsruimte ik nog heb.” 

“Als ik kan kiezen tussen geld sparen of het besteden aan extra tijd met mijn vader, dan is de keuze snel gemaakt” 

Als je vooruitkijkt, is jouw goede voornemen dan haalbaar in 2022?

“Financieel gezien wel, geld is geen issue. Ik woon alleen en heb niet veel nodig. Sterker nog, ik geef liever aan anderen. Als iemand het financieel moeilijk heeft en ik heb genoeg, waarom zou ik diegene dan niet helpen? Geld maakt niet gelukkig, het helpen van mensen wel. Als ik kan kiezen tussen geld sparen of het besteden aan extra tijd met mijn vader, dan is de keuze snel gemaakt.” 

Ze vervolgt: “De enige belemmerende factoren zijn Corona en tijd. Als er restricties gelden, kan ik niet vliegen. Ook wil ik wel rekening houden met mijn collega’s in het ziekenhuis. Zij hebben ook recht op vrije dagen. Qua vakantiedagen zit het verder wel goed. Ik heb dit jaar 168 overuren gedraaid die ik, vanwege mijn situatie, mag meenemen naar volgend jaar. Daar ben ik dankbaar voor. Dat is nog meer tijd die ik kan doorbrengen met mijn vader.” 

Image
Aegon goede voornemens

Vooruitdenken voor 2022

Grootse goede voornemens? Dan doe je er goed aan om je geldzaken op een rij te zetten. Want is jouw goede voornemen voor 2022 wel haalbaar én betaalbaar? Wij helpen je graag op weg met onze tips en tools.

Start met je goede voornemens
Author Image

Leonie Rozemulder

09 December 2021 08:54