2020: Het was een bijzonder beursjaar

Begin van 2020 werd de wereld wakker geschud door corona (COVID-19). En toen kwam boven op de pandemie ook nog eens een crisis op de oliemarkten. Ontwikkelingen die zorgden voor stevige koersdalingen. Met dalende rentes én flinke impact op beleggingen. Centrale banken en overheden grepen gelukkig snel in met allerlei steunmaatregelen. Het gevolg: terugkeer van het vertrouwen en een herstel gedurende het jaar. Aan het eind van 2020 waren de financiële markten weer terug op het niveau van begin 2020. Maar wat was het effect op uw beleggingen? Wij nemen u graag mee langs de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen beursjaar.

Het jaar werd gedomineerd door de coronapandemie

Het afgelopen jaar begon goed. Maar de coronapandemie en een crisis op de oliemarkten gooiden snel roet in het eten. Samen zorgde dit einde eerste kwartaal voor een ongekende daling en veel onzekerheid op de financiële markten. Gelukkig grepen de centrale banken en overheden snel in met steunmaatregelen voor de economie. In het tweede kwartaal kwam daarom langzaamaan het vertrouwen op de financiële markten terug. En herstelden de koersen. Onzekerheid over het economische herstel bleef bestaan. Geholpen door onzekerheid over de ontwikkeling van COVID-19 vaccins, de presidentsverkiezing in de VS en de Brexit. Toch herstelden de beurzen zich verder gedurende het jaar. En aan het einde van het jaar sloten de beurzen wereldwijd af op het niveau van het begin van het jaar. De belangrijkste ontwikkelingen in afgelopen jaar waren:

  • De uitbraak van de coronapandemie Het wereldwijde effect van de pandemie was enorm. Ook op de financiële markten. Maar door snel ingrijpen van overheden en centrale banken herstelde het vertrouwen snel. Aan het eind van het jaar brachten de positieve berichten over vaccins de financiële markten hoop.
  • De onzekerheid rondom de Brexit Gedurende 2020 bleef onzekerheid bestaan of het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot een akkoord over de Brexit zouden komen. Eind van het jaar kwam het goede nieuws dat er een principeakkoord is.
  • De presidentsverkiezing in de Verenigde Staten 2020 was ook het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS. Met daarachter de vraag hoe de Amerikaanse overheid de corona pandemie ging bestrijden en welke (extra) steunmaatregelen er genomen worden.

Aegon Equity en Mix Fund behaalden over 2020 toch nog een positief rendement

Ook het Aegon Equity Fund werd beïnvloed door de ontwikkelingen en behaalde een rendement van 0,60% over 2020. Het Aegon Mix Fund behaalde een rendement van 2,03% over 2020.

Image
Koersschommeling Aegon Equity
Image
Koersschommelingen Aegon Mix Fund

Bron: Aegon Asset Management, www.aegon.nl/fondsen

U ziet hier de koersschommeling van twee beleggingsfondsen uit het verleden. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Het is niet de waardeontwikkeling van uw beleggingsverzekering. Uw waardeontwikkeling ziet u in uw beleggingsinformatie over 2020.

Heeft u het jaaroverzicht van uw beleggingsverzekering ontvangen?

In het jaaroverzicht ziet u naast de beleggingsinformatie over 2020 ook drie voorbeelden van de opbrengst op einddatum voor uw beleggingsverzekering. Heeft u een garantiebedrag op de einddatum in uw product? Dat ziet u dan ook vermeld staan op uw jaaroverzicht en in Mijn Aegon.

U vindt actuele informatie in Mijn Aegon en op aegon.nl/fondsen

Wilt u de actuele belegde waarde van uw beleggingsverzekering of ander beleggingsproduct weten? Deze actuele waarde vindt u in Mijn Aegon - uw persoonlijke beveiligde online omgeving. Op onze website www.aegon.nl/fondsen vindt u daarnaast de koersen van de (verzekerings)fondsen waarin u belegt terug. Zo heeft u altijd inzicht in de status van uw beleggingen.

U kunt altijd contact opnemen met uw adviseur voor advies

U belegt voor de lange termijn en vaak ook met een doel voor ogen. We kunnen u geen beloftes doen: de koersen kunnen stijgen en dalen. Uw adviseur kan u hierover adviseren. In het jaaroverzicht staan de contactgegevens van uw adviseur.