Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

10 tips voor een beter pensioen

10 tips voor een beter pensioen
Particulier Pensioen 10 tips voor een beter pensioen

Bouwt u genoeg geld op voor een onbezorgde oude dag? Als u met pensioen gaat wilt u het liefst blijven leven zoals u gewend bent. Maar helaas ziet het pensioen er voor veel mensen minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop u zelf uw pensioen kunt verbeteren. Hoe? Dat leest u in onze 10 tips voor een beter pensioen.

1. Begin op tijd

Pensioen: voor veel mensen niet iets waar ze dagelijks mee bezig zijn. Toch is het goed om er eens bij stil te staan. Hoe lang wilt u doorwerken? Wat zijn uw plannen als u met pensioen bent? En wat kosten die plannen? De één wil meer tijd aan zijn tuin besteden. De ander droomt van een wereldreis. Verschillende dromen vragen om verschillende plannen. Begin op tijd met nadenken over uw pensioen. Dan kunt u een plan maken om uw pensioendromen te financieren.

2. Bereken uw pensioenleeftijd

Het is u vast niet ontgaan: de pensioenleeftijd schuift steeds verder op. Het moment waarop u AOW krijgt, hangt af van uw geboortedatum. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u uw geschatte AOW-leeftijd berekenen. Zo weet u hoe lang het ongeveer duurt voordat u met pensioen kunt. En hoeveel tijd u nog heeft om uw pensioen op te bouwen en aan te vullen.

3. Zet uw uitgaven op een rijtje

Hoeveel geeft u elke maand uit? En verandert dat als u met pensioen gaat? Een lastige vraag. Vooral als uw pensioen nog ver weg is. Toch is het prettig om te weten hoeveel u ongeveer nodig heeft om van te leven. Zet uw maandelijkse uitgaven eens op een rijtje. Kunt u op dezelfde manier blijven leven als u later met pensioen bent? Bedenk wel dat er tegen die tijd een aantal kosten zullen wegvallen. U hoeft bijvoorbeeld niet meer naar uw werk te reizen. En misschien heeft u uw woning dan wel afgelost. Dat scheelt weer in de maandelijkse lasten.

4. Bekijk hoeveel pensioen u heeft opgebouwd

Hoeveel pensioen heeft u inmiddels opgebouwd? Daar kunt u misschien niet direct antwoord op geven. Heel begrijpelijk. De meeste mensen hebben verschillende werkgevers gehad. En dat betekent verschillende pensioenpotjes. Direct zien wat er in al die potjes zit? Dat kan op www.mijnpensioenoverzicht.nl. U logt eenvoudig in met uw DigiD. En u ziet meteen wat u tot nu toe aan AOW en pensioen heeft opgebouwd. 

5. Zorg voor aanvullend pensioen

Een goed pensioen is 70% van uw laatstverdiende loon. Maar door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat u niet genoeg heeft opgebouwd. Dat wat u tekort komt, wordt een pensioengat genoemd. Gelukkig kunt u dit gat zelf dichten. Dit doet u door te sparen voor een aanvulling op uw pensioen. Dat kan met een bankspaarrekening of lijfrente. Daarmee spaart u met belastingvoordeel. Met onze rekenhulp berekent u uw jaarruimte. Dat is het bedrag dat u elk jaar mag gebruiken om uw pensioen aan te vullen.  

6. Verlaag uw maandlasten

Als u een hypotheek heeft, kunt u ervoor kiezen om extra af te lossen. Hoe meer u aflost, hoe lager uw maandlasten worden. Zo houdt u meer over wanneer u met pensioen bent. Maar let op! Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag u per jaar maar een beperkt deel van uw hypotheek aflossen. Lost u meer dan dit deel af, dan betaalt u een boete. Lees meer over extra aflossen op uw hypotheek.

7. Blijf doorwerken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om langer door te werken. Dat hoeft natuurlijk niet fulltime. Het kan ook prima in deeltijd. Zo bouwt u extra pensioen op. U kunt geleidelijk aan steeds minder gaan werken. Daarmee voorkomt u dat u in een gat valt, als u daadwerkelijk met pensioen gaat. Langer doorwerken heeft geen gevolgen voor uw AOW. En heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt? Dan hoeft u geen AOW-premie meer te betalen.

8. Kies voor Netto Pensioen

Verdient u meer dan € 112.189,- bruto per jaar (2021)? Dan bouwt u geen pensioen op over het deel van uw salaris boven dit bedrag. Wilt u toch pensioen opbouwen boven deze grens? Dan is Aegon Netto Pensioen iets voor u. Daarmee vult u uw pensioen aan. Zo kunt u blijven leven zoals u gewend bent. Ook als u gepensioneerd bent.

9. Sparen op een gewone spaarrekening

In tip 5 las u dat u kunt sparen met een bankspaarrekening of lijfrente. Dit zijn geblokkeerde spaarrekeningen. Wilt u altijd bij uw geld kunnen? Spaar dan op een gewone spaarrekening. U loopt daarmee weinig risico en ontvangt rente. Let op: staat er vanaf 1 januari 2021 meer dan €50.000,- (of met uw partner samen € 100.000,-) op uw rekening? Dan betaalt u hier vermogensbelasting over. En de rente die u op dit moment ontvangt is vaak lager.

10. Haal meer uit uw geld met beleggen

Sparen is veilig, maar nu de rente historisch laag is, levert het niet veel op. Wilt u meer uit uw geld halen, dan is beleggen een optie. Dat levert op de lange termijn meestal meer op dan sparen. Maar u loopt ook meer risico. Want de koersen kunnen schommelen. Twijfelt u? Lees dan meer over sparen en beleggen.

Meer tips nodig? Wij helpen u graag

Wilt u meer informatie over hoe u kunt zorgen voor een beter pensioen? Hier leest u meer over pensioenen. Wilt u deskundig advies? Vraag dan het uw adviseur. Of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.