Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Hypotheek Bouwdepot in 2019? Hypotheekexpert Hans geeft 5 tips voor je belastingaangifte

Bouwdepot in 2019? Hypotheekexpert Hans geeft 5 tips voor je belastingaangifte

20-02-2020

Zonnepanelen op je dak, een oud huis van onder tot boven renoveren of een aanbouw voor extra ruimte. Steeds meer mensen sluiten om die óf andere redenen een bouw- of energiedepot af. Deed jij dat vorig jaar? Dan heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte over 2019. Hans Becks, hypothecair planner en kwaliteitscoach bij Aegon, geeft 5 tips waarmee jij je voordeel kunt doen bij je aangifte.

Even beginnen bij het begin. Wat is het verschil tussen een bouw- en energiedepot?

“Als je een huis (ver)bouwt, kun je dat via je hypotheek financieren. Het geld voor de (ver)bouw(ing) wordt niet op je rekening gestort, maar komt in een speciaal potje: een bouw- of energiedepot. Maak je bouwkosten? Dan kun je die declareren. Vervolgens wordt vanuit het depot het bedrag op je rekening gestort óf je aannemer betaalt. Hierbij is een bouwdepot bedoeld voor het renoveren of (ver)bouwen van een huis. Een energiedepot is voor energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen of isolatie.”

Energie- en bouwdepots worden steeds vaker afgesloten. Hoe komt dat?

“Dit heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen is er krapte op de woningmarkt. Hierdoor is een huis kopen vaak niet makkelijk en kiezen mensen vaker voor het verbouwen van hun huis. Bovendien staan in vergelijking met een aantal jaar geleden veel minder huizen onder water. Dit betekent dat de hypotheekschuld lager is dan de woningwaarde. Het afsluiten van een bouw- of energiedepot is daardoor makkelijker. Tot slot willen mensen steeds vaker energiebesparende voorzieningen treffen. Aan de ene kant om bij te dragen aan een duurzamere wereld, aan de andere kant omdat ze op lange termijn die investering terugverdienen.”  

En hoe zit het met de gevolgen voor je belastingaangifte?

“Als je een bouw- of energiedepot afsluit, mag je in je belastingaangifte een aantal kosten aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting. Kosten die je eenmalig mag aftrekken zijn:

  • de advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur;
  • de notariskosten voor de hypotheekakte;
  • de taxatiekosten voor het krijgen van de lening;
  • de kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

 

Daarnaast mag je ieder jaar je hypotheekrente aftrekken. Dit is inclusief de rente over het gebruikte geld uit je bouw- of energiedepot. Maar let op: over het geld dat nog ín je bouw- of energiedepot zit, krijg je juist rente. Dit noemen we een rentevergoeding. Die vergoeding moet je in je belastingaangifte aftrekken van de hypotheekrente die je opgeeft.”

Hoe hoog is die rentevergoeding?

“Dat hangt af van je hypotheek. Hypotheken kunnen uit één deel en meerdere delen bestaan. Heb je een hypotheek met één deel? Dan is de rentevergoeding van je bouw- of energiedepot gelijk aan je hypotheekrente. Met andere woorden: als je hypotheekrente 2% is, is je rentevergoeding van je depot ook 2%. Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Dan geldt voor elk deel vaak een verschillende hypotheekrente. De rentevergoeding van je bouw- of energiedepot berekenen we dan aan de hand van een gewogen gemiddelde van de verschillende hypotheekrentes.” 

Hans Becks

Hans Becks, hypothecair planner en kwaliteitscoach bij Aegon.

laptop verzekeren

Checklist belastingaangifte

Alle papieren bij de hand voor je belastingaangifte? We helpen je met onze handige checklist!

Download de checklist

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk! 

Hoelang kun je een bouw- of energiedepot eigenlijk gebruiken?

“Een bouw- of energiedepot heffen we op als de (ver)bouw(ing) klaar is óf na twee jaar. Is er daarna nog iets over van je bouw- of energiedepot? Dan wordt dit gezien als schuld en is de rente niet meer aftrekbaar.”

Heb je nog tips voor huiseigenaren die binnenkort belastingaangifte moeten doen?

“Naast de aftrekposten die ik al noemde, zijn er vaak nog meer kosten die je mag aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vind je hiervan een overzicht. Verder raad ik aan om op je voorlopige aanslag van 2020 de hypotheekrenteaftrek goed te controleren. Vooral als je vorig jaar een huis kocht, verbouwde of je hypotheek aanpaste. Zie je dat je voorlopige aanslag niet klopt? Of moet je iets aanvullen? Dat kan eenvoudig op de website van de Belastingdienst. Enne: kom je er niet uit? Dan ben je niet de enige! Hypotheekproducten en je belastingaangifte kunnen best ingewikkeld zijn. Bij twijfel is het daarom slim om je goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een hypotheek- of belastingadviseur.”