Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Een bouw- of energiedepot voor uw huis

Particulier Hypotheek Een bouw- of energiedepot voor uw huis

Heeft u plannen om uw bestaande huis te verbouwen? Of wilt u een nieuwe woning laten bouwen? Vaak kunt u alle kosten voor deze veranderingen in uw huis niet in één keer betalen. Een bouw- of energiedepot kan dan een uitkomst zijn.

Hoe werkt het?

Een bouw- of energiedepot is een onderdeel van uw hypotheek. Het is een potje speciaal bedoeld om de geplande bouw, verbouwing, woningverbetering en eventuele energiebesparende voorzieningen te betalen. Wij storten het bedrag dat u extra geleend heeft niet op uw rekening. Uw depot staat op een aparte rekening bij Aegon. U kunt de kosten, die u maakt, declareren. Wij storten het bedrag vervolgens op uw rekening. Of we betalen het rechtstreeks aan de aannemer of leverancier.

 • Wat is een bouwdepot?

  Een bouwdepot is een potje speciaal voor de (ver)bouw van uw huis. Met een bouwdepot kunt u de nieuwbouw of verbouwing van uw woning betalen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, tegels voor uw nieuwe badkamer, een dakkapel, een uitbouw of de termijnen voor uw nieuwbouw woning. Alle kosten geeft u bij de hypotheekaanvraag in de begroting of verbouwspecificatie aan ons door.

 • Wat is een energiedepot?
  Een energiedepot is een speciaal potje voor energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, zonneboiler, warmtepomp, isolatie of dubbelglas. Deze werkzaamheden moeten door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd worden. Alle kosten geeft u bij de hypotheekaanvraag in de begroting of verbouwspecificatie aan ons door.

Een depot aanvragen

Wilt u een bouw- of energiedepot aanvragen, dan kunt u uw hypotheek bij Aegon verhogen. Een depot kan alleen worden afgesloten om de waarde van uw huis te verhogen. Om een depot aan te vragen, maakt u een afspraak bij uw hypotheekadviseur. Hij brengt uw situatie in kaart en adviseert wat voor u de beste oplossing is.

 • Bestaande bouw
  Koopt u een bestaand huis en wilt u het huis nog verbouwen of verbeteren? Dan sluit u een hypotheek af met een depot.

  Woont u al een aantal jaren in uw huis en wilt uw huis verbouwen? Bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel. Dan kunt u uw hypotheek verhogen. Neem hiervoor contact op met uw adviseur.

 • Nieuwbouw
  Koopt u een nieuwbouwhuis dat nog niet klaar is? Op uw verzoek betalen wij alle kosten voor de aannemer rechtstreeks uit uw bouwdepot. Dit gaat in termijnen. De eerste termijn is altijd een bedrag voor de grond waar uw huis op gebouwd wordt. Die betaalt u in overleg met uw aannemer op het moment dat de eerste werkzaamheden voor de bouw van uw huis beginnen. De laatste termijn betaalt u als het huis is opgeleverd.

Het kan zijn dat u bij ondertekening van de hypotheekakte al bedragen voor de bouw van uw woning moet betalen. Zorg er dan voor dat de notaris hiervan op de hoogte is. De notaris kan bij het passeren van de hypotheek al rekening houden met deze eerste betalingen.

Rentevergoeding en rente betalen

Over het bedrag dat nog niet uit uw depot is opgenomen, ontvangt u een rentevergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het rentepercentage dat u voor uw hypotheek heeft afgesproken. Dit betekent dat u pas rente betaalt op het moment dat u het bedrag opneemt uit uw depot

Heeft u een overbruggingslening?

Het rentepercentage hiervan nemen wij niet mee in de berekening van de rentevergoeding. Daarom kan het zijn dat uw rentevergoeding wat lager uitvalt.
In dat geval betaalt u wel een deel van de rente over het nog niet opgenomen bedrag. Dit geldt ook als u nog niets uit het bouwdepot hebt opgenomen.

Goed om te weten

 1. Uw hypotheek inclusief bouw- of energiedepot mag maximaal 100% van de waarde van uw woning na verbouwing zijn.
 2. Vooraf bepaalt de taxateur de waarde van uw woning na verbouwing.
 3. De looptijd van een bouw- of energiedepot is twee jaar. Wij beëindigen uw depot automatisch na deze periode. Heeft u uw depot niet opgemaakt binnen deze twee jaar? Dan lossen wij dit bedrag automatisch af op uw totale hypotheek.

Meer informatie over het wijzigen of beëindigen van uw depot

Tip: Wees zuinig op uw spaargeld

U kunt natuurlijk uw spaargeld gebruiken voor een verbouwing. Maar zorg er wel voor dat u een buffer overhoudt voor onvoorziene uitgaven of juist voor leuke dingen.

Persoonlijk advies van een adviseur

Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen van een bouw- of energiedepot. Uw adviseur heeft inzicht in uw persoonlijke financiële situatie en kan u helpen met het maken van de juiste keuzes. U vindt de naam van uw adviseur in Mijn Aegon